Nedelja 14.05.2017.
10:09
nezavisne.com, Vestionline

Kuda će prolaziti auto-put Beograd-Sarajevo?

Youtube/RTRS
Jedan od predloga za trasu auto-puta Beograd-Sarajevo

Da li je moguć dogovor?

Strateškim dokumentima, kaže ministar saobraćaja i veza RS, Neđo Trninić, obuhvaćena su tri moguća pravca. Jedan od njih bila bi brzi put od Istočnog Sarajeva, Sokoca, Rogatice, pa do graničnog prelaza Vardište.

Drugi mogući pravac je od Doboja, preko Tuzle i Zvornika za Loznicu, i treći pravac, od Vukosavlja do Brčkog i od Brčkog do Bijeljine. Resorni ministar stava je da su sve tri mogućnosti za Srpsku prihvatljive, ali je pitanje da li će biti dogovora u Sarajevu.

- Na ovaj način kako se radi u Sarajevu, a ne usvoji se Zakon o akcizama, pitanje je da li će doći do realizacije, jer koče realizaciju infrastrukturnih projekata. A to je vezano i za finansije. Zakon o akcizama je i predložen i predviđen za finansiranje infrastrukturnih projekata - naglasio je on.

Denis Zvizdić građanima BiH i Srbije obećava da će uskoro čuti konačnu odluku o trasi, a nada se brzom dogovoru sa Srbijom.

- Ja ću reći lični stav da je za BiH u ekonomskom i razvojnom smislu mnogo adekvatnija, korisnija, dugoročno svrsishodnija trasa koja bi povezala Sarajevo preko Žepča, Tuzle i Bijeljine sa Beogradom, jer bi toj trasi inkliniralo više od 700.000 ili 800.000 ljudi - izjavio je Zvizdić.

Šarović bi kao i Vučić

Dok Zvizdić predlaže put preko Tuzle i Bjeljine, ili Sarajevo-Pale-Goražde, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović do Beograda bi drugom rutom.

- Ja preferiram drugu rutu, onu kojom bi i premijer Srbije Vučić, znači od Beograda na Užice, a od Sarajeva preko Sokoca i Rogatice na Višegrad - istakao je on.

Ta trasa obradovala bi Višegrađane. Načelnik opštine Mladen Đurević veruje da će do izgradnje doći, a od toga će koristi imati ceo region.

Gradnja auto-puta Beograd-Sarajevo pomoći će povezivanju građana, ali i privrede. Dužina trase na kojoj bi bili izvođeni radovi je oko 160 kilometara. Prema procenama, auto-put Beograd-Sarajevo koštaće oko 800 miliona evra.

2024 © - Vesti online