Nedelja 04.07.2010.
12:20 >> 13:42h
Tanjug

Glavašu izmenjena presuda, ne zna se kako

Prema pisanju "Jutarnjeg lista“, petočlano sudsko veće Vrhovnog suda preinačilo je prvostepenu presudu Glavašu još polovinom juna, a očekuje se da će odluka zvanično biti obelodanjena do kraja sledeće nedelje.

Sednica Vrhovnog suda, na kojoj je veće pretreslo prvostepenu presudu i argumente odbrane i tužilaštva trajala je tri dana, 31. maja, 1. i 2. juna.

Ovih dana su u javnost su stizale oprečne informacije o presudi Vrhovnog suda. Prvo je prostrujala vest koju Glavaševi advokati i priželjkuju, a prema kojoj je Vrhovni sud poništio prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Jedan od Glavaševih advokat Veljko Miljević izjavio je da njegov klijent razmišlja o povratku u Hrvatsku iz BiH, ako mu bude omogućeno da se brani sa slobode u ponovljenom postupku, a dva dana posle te izjave do Glavševih advokata je doprla vest da presuda Vrhovnog suda nije ohrabrujuća.

Glavaš je iz sela Drinovci u BiH, gde trenutno živi, demantovao advokata Miljevića izjavivši da mu ne pada na pamet da pregovara sa hrvatskim vlastima o povratku da bi se branio sa slobode, nego da se u Hrvatsku može vratiti samo "uzdignuta čela" kao slobodan čovek.

Županijski sud u Zagrebu je 8. maja 2009. nepravosnažno osudio Glavaša na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina za ratne zločine nad srpskim civilima u Osjeku u predmetima "garaža" i "selotejp", a ostalih petoro suoptuženih na zatvorske kazne od pet do osam godina.

2024 © - Vesti online