Subota 13.05.2017.
15:26
Sputniknews, Vestionline

Skup u Blajburgu: Hapšenje zbog ustaške kape

Kako navode, prema procenama HRT u Blajburgu je bilo oko 15.000 ljudi.

Učesnici su u Blajburg stigli u 100 autobusa iz Hrvatske i još 50 iz Evrope, navode hrvatski mediji. Uhapšeni muškarac je ranije dao izjavu za hrvatski portal Index.hr. 

- Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustaških obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine - rekao je on. 

Index.hr navodi da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konačno morali da polože oružje. 

Portal piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića. 

Navodi se da je poslednjih godina austrijska policija pojačala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti. 

Komemoracija je započela u 11.00 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle je potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju. 

Središnju misu koja je počela u podne predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a na komemoraciji su bili visoki zvaničnici koji su položili vence. 

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je ranije danas vence i na groblju Dobrava kod Maribora, a zatim se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održava centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta. 



Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina". 

- Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi - tvrdi on. 

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15.000 i 20.000 pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju".
2024 © - Vesti online