Subota 13.05.2017.
10:40
Blic, Vestionline

Priština odložila hrvatsko "skeniranje" Srbije u Briselu

Reuters
Osmeh za Evropsku uniju...

Čak trećina amandmana iz Hrvatske

Hrvatska je podnela čak trećinu amandmana na Izveštaj o napretku Srbije, ali neće moći da ih obrazloži jer je rasprava o rezoluciji, koja je trebalo da bude održana sledeće nedelje u Strazburu, ponovo odložena, drugi put zaredom. Ovog puta razlog su vanredni parlamentarni izbori na KiM.

To je i razlog zbog koga evropski poslanici, ali i javnost, neće biti u prilici da čuju hrvatski "skener" stanja u Srbiji, a ni u ovom izveštaju nisu se libili da kritikuju razne stvari.

Primedbe su manje-više su poznate javnosti, i dobrim delom se odnose na sporna pitanja koja Hrvatska ima sa Srbijom, od granice na Dunavu, preko zaštite manjina, Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, vraćanja kulturnog blaga... Takvih, i sličnih zamerki je 84, od ukupno 325 amandmana na Nacrt izveštaja.

Iako se do sada iz EU u više navrata moglo čuti da probleme između zemalja treba rešavati bilateralno, Hrvati žele da se u rezoluciju o Srbiji postavi jasan uslov da bi to trebalo učiniti na početku pregovora Srbije i EU, što inače nije praksa.

Saradnja sa Rusijom

Hrvatski parlamentarci zabrinuti su i zbog saradnje Srbije i Rusije, zajedničkih vojnih vežbi dve zemlje, ali i zbog toga što Srbija nabavlja naoružanje iz Rusije.

Savamala, prvi put

U jednom od amandmana prvi put se pominje i Savamala, izražava zabrinutost jer godinu dana nema nikakvog pomaka u ovom slučaju.

U isto vreme izražava se zabrinutost zbog izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" o tome da je od NATO bombardovanja broj smrtnih slučajeva u vezi s leukemijom, kao i broj novoobolelih, značajno porastao.

2024 © - Vesti online