Subota 13.05.2017.
00:23
Njuzvik

Orbanova porodica se obogatila od projekata koje finansira EU

Reuters
Kritikuje EU. ali koristi njene fondove za lično bogaćenje: Viktor Orban

Poslovanje preduzeća ostalo je skriveno jer su ih tenderski pobednici angažovali kao kooperante, a u Mađarskoj, javne baze podataka o nabavkama sadrže samo informacije o glavnim izvođačima projekata.

Nezavisna novinska organizacija Direkt36, međutim, uspela da je da dobije otpremnice i ostala dokumente koji pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina kompanija "Dolomit doo", koja je u vlasništvu Orbanovog oca, učestvovala u najmanje dva velika projekta vezana za kanalizaciju u Budimpešti i Erdu, gradu u blizini mađarske prestonice.
 
Ostali detalji takođe ukazuju na to da kompanije Orbanove porodice imaju veze sa državnim projektima. Reporteri Direkt36 pratili su kamione koji su natovareni u rudniku Orbanovog oca i otkrili da je u njima isporučen materijal fabrici za mešanje asfalta u gradu Kolasu. Špediterska kompanija u vlasništvu premijerovog mlađeg brata takođe uglavnom navodi javne projekte u svojim radnim referencama. Dokumenti do kojih je Direkt36 došao ne sadrže podatke o tome koliko su kompanije Orban zaradile u ovim javnim projektima, a firme nisu bile rade da odgovore na njihova pitanja.

U međuvremenu, anti-liberalni mađarski premijer uveo je politiku koja se sistematski sukobljava sa osnovnim vrednostima Evropske unije. Njegova zemlja odbila je da učestvuje u pravno obavezujućim šemama preseljenja EU izbeglica, uvela je novi obrazovni zakon dizajniran da zatvori Centralnoevropskom univerzitetu koji podržava Džordž Soroš, pokrenula je kampanju protiv nevladinih organizacija i distribuirala je istraživanje vlade pod nazivom "Zaustavimo Brisel!"

Kako navodi Politiko, postoji 66 nerešenih povreda protiv Mađarske, od kojih nekoliko uključuje slučajeve navodne diskriminacije ne-Mađara. Krajem aprila, tokom plenarne rasprave sa Orbanom u Evropskom parlamentu, Gi Verhostaft uporedio je Orbana sa Staljinom i optužio ga da je paranoičan. "Prihvatili ste vrednosti Unije, pa ste prekršili svaku od njih. A ipak želite da Mađarska ostane članica Evropske unije. Dakle, želite da zadržite sredstava EU, ali ne želite naše vrednosti", rekao je belgijski predstavnik.

U budžetskom periodu 2014-2020, Mađarska će iz fonda EU primiti oko 29,6 milijardi evra za finansiranje energetike, puteva, pruga i drugih projekata. Prema nalazima Direkt36, nedavni finansijski podaci pokazali su da su kompanije članova porodice Orban dostigle vrtoglavi rast u poslednjih nekoliko godina, delom zbog učešća u projektima EU.

Primera radi, u 2013. godini, tri kompanije u vlasništvu Orbanovog oca i dva brata - koje se bave rudarstvom, proizvodnjom betonskih proizvoda i transportom - stekle su samo 15 odsto profita od ukupnog prihoda od 2,7 milijardi forinti (9.47 miliona dolara). U prihodima 2015. godine njihov profit uvećan je za 30 odsto i iznosio je 5,2 milijarde forinti (18,2 miliona dolara) . Podaci iz 2016. godine još uvek nisu dostupni.

Od 2013. do 2015. godine, otac premijera Orbana i njegova dva brata dobila su skoro dve milijarde forinti (7 miliona dolara) u dividendi, nakon što su u potpunosti povukli profit stečen tokom ove tri godine.

2024 © - Vesti online