Petak 12.05.2017.
19:00 >> 21:11h
blic.rs, Vestionline

Završena šetnja pod nazivom "Ustala je Srbija", sledeća je zakazana 19. maja

Tanjug
Samo nekolicina građana je podržala skup u centru Beograda

Svega par destina ljudi došlo je u zakazanaih 18 sati za početak protesta, a među njima i Džo bagerista.

Demonstranti nose transparente "Nećemo odustati", "Protiv diktature", "Sviraj kraj", "Protiv terora vlasti" i "Stop Beogradu na vodi", kao i pano koji je napravljen kao naslovnica Informera na kojoj piše "Šoroševi plaćenici spremaju veliko zlo", a uz koji građani mogu da se fotografišu. 

Učesnici protesta traže smenjivanje "političke elite", fer i slobodne izbore, smenjivanje članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija i "svih korumpiranih funkcionera".

Kolona je krenula ka Kneza Miloša i zaputila se Ulicom kralja Milana do zgrade RIK-a.

Kolona se vratitila nazad do Skupštine preko Terazija.

U međuvremenu pristiglo je još ljudi, ujedno i jedna grupa predvođena bubnjevima.

Kako je javljeno medijima, među okupljenima je dosta penzionera, opremljenih pištaljkama koji tvrde da su nezadovoljni organizacijom čitavog skupa.

-  Ovo su lažni organizatori, ne znaju ni sebe organizuju, ni kojim će putem ići ni šta žele od protesta. Mi smo ovde da uživamo - kaže jedan stariji demonstrant, a mnogi okupljeni su podržali.

Iako je pa poslednjim skupovima dočekana burno i pod raznim optužbama, i ovaj put na dogovoreno mesto protesta stigla je  Mira "lutkarka", ali kako je i obećala, bez lutke, zbog uvreda koje je pretrpela.

Pre šetnje obratili su se prisutnima nekoliko mladih koji su kritikovali svoje vršanjake što žive živote na društvenim režama, a nisu ustanju da preduzmu nešto, pa ni da glasaju.

Za megafonom smenili su se čini se studenti iz Zaječara, Kraljeva, Niša, iznoseći da su bile nepravilnosti, podmićivanje glasača na izborima u njihovim gradovima, ali i probleme sa kojima se suočavaju njihovi zemljaci, zbog čega su i došli u prestonici.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka Jelena kazala je ispred Doma Narodne skupštine da su učesnici protesta protiv rezultata predsedničkih izbora do kojih je, kako kaže, došlo zbog medijskog mraka i straha koji vlada u manjim gradovima Srbije. 

- Svaki naš glas je bitan. Mi možemo da menjamo politiku, jer se pitamo i jer smo bitni - rekla je studentkinja FPN-a. 
 

Inače, čitava pauza je napravljena kako bi se reorganizovao protest, prikupila podrška drugih grupacija koji su nezadovljni kako su održani predsednički izbori, njihovim rezultatom, ali i opštim stanjem u društvu.

Očekuju se gužve

Beograđani, pripremite se za još veće gužve ovog predvečerja u gradu, jer je najavljena i protestna šetnja čija tačna ruta još nije poznata, mada će sigurne destinacije biti RIK i REM.

Može se očekivati da za saobraćaj bude zatvoren potez oko Trga Nikole Pašića, sve do Takovske i Bulevara kralja Aleksandra, a kasnije i uži centar prestonice.

Velike promene pretrpeće i brojne linije javnog gradskog prevoza, tako da se treba pripremiti i za alternativna rešenja.

Još jedna protestna šetnja je završena, uz zahvalnicu organizatora svima koji su učestvovali:

2024 © - Vesti online