Nedelja 04.07.2010.
09:29 >> 11:16h
Vestionline

Skoplje: Vehabije uvode red u džamiji

Izjava IVZ je usledila posle incidenta koji se dogodio prošle nedelje na molitvi u jednoj od skopskih džamija kada je grupa vernika proterala skopskog muftiju iz Isa Begove Dzamije, a fizički je napala i jednog od vernika koji se suprotstavio takvoj odluci.

Skopski muftija Ibrahim Šabani izjavio je makedonskim medijima da "kriminalno vehabistička banda deluje u Skopskom području osobito u džamiji gde se dogodio incident“.

IVZ je posle incidenta pozvala makedonsko ministrastvo unutrašnjih poslova da sprovede istragu i da stanu na put radikalnim islamistima, vehabijama, čime se, piše list "Večer“, prvi put priznaje da vehabizam postoji kao problem u Skoplju.

Policija je podnela tri prekršajne prijave protiv uzgrednika, a IZV je za incident optužila imama Ramadana Ramadanija iz Skoplja, dok opoziciona Albanska partija DPA optužuje vladajuću Demokratsku uniju za integraciju (DUI) da su Ramadani i njegova grupa pod njihovim okriljem.

Portparol skopskog muftije Ismet Bitući izjavio je da Ramadani i njegova grupa koriste anarhiju, nasilje, maltretiraju i radikalizuju građane islamske veroispovesti. Ramadani je negirao optužbe da je vođa vehabista i pozvao IVZ da ne narušava autonomnost džamija i da se problem rešava institucionalno.

2024 © - Vesti online