Četvrtak 11.05.2017.
19:09
Vestionline, b92.net

Kako Srbi da dođu do Trampa?

Reuters
Srpski kokus "kreće u diplomatsku ofanzivu u Vašingtonu

Navode da je jedini način da se to ostvari preko srpskog kokusa u Kongresu.

Njegov zadatak biće da jača ekonomsku saradnju SAD i Srbije, privlači nove investicije, ali i da se bavi političkim pitanjima, poput statusa Kosova, te procesuiranjem ratnih zločinaca.

Iz Beograda poručuju - srpski kokus "kreće u diplomatsku ofanzivu u Vašingtonu" sa svojih 26 članova. 

Radi se na tome da američki senatori i kongresmen, koji će se u Vašingtonu boriti za srpske interese, što pre krenu u akciju. 

Čovek koji je iz Vašingtona nekada bio savetodavac srpskih vlasti, a danas vlasti RS, objašnjava šta je najvažnije u kokusu.

- Jasno definisan cilj vlasti u Beogradu, zatim da se uključi dijaspora, i spoljna politika, da vlada i svi usmere sve kontakte ka tom cilju - naveo je analitičar Obrad Kesić. 

Članovi kokusa imenuju se na svake dve godine. Najveći uspeh srpskog kokusa jeste to što američki Kongres nije usvojio rezoluciju o nezavisnosti Kosova, iako su ga SAD priznale. 

Borislav Stefanović kao službenik srpske ambasade u Vašingtonu ima iskustva sa privlačenjem kongresmena da budu na srpskoj strani. 

- Naša ambasada neće insistirati na nerazumnim stavovima, već na stavovima koji su zdravorazumski i u nekoj meri usaglašeni sa SAD spoljnopolitičkim interesom. Albanci imaju spoljnopolitički cilj koji je sličan stavu SAD, a mi imamo koji je suprotan, da Kosovo ne bude nezavisno - rekao je Stefanović. 

Srbija je zato u prošlosti angažovala čak četiri lobističke kuće, ali bez uspeha. Prednost kokusa u odnosu na njih je u tome što imaju direktan uticaj na američki Kongres. To nije jedina razlika. 

- Lobi je delatnost koja se radi za novac i ima za cilj da utiče na političke odluke po propisanim pravilima. Kokus je politička grupa ljudi u američkom kongresu koja je zainteresovana za rešavanje nekog pitanja, od rasnih, ekonomskih pitanja - rekao je bivši dopisnik “Politike” iz Vašingtona Moma Pantelić. 

Ipak, pitanje je šta će Srbija ponuditi članovima kokusa da budu na njenoj strani jer, iako formalno besplatan, u zemlji zelenih novčanica nema besplatnog ručka.

2024 © - Vesti online