Četvrtak 11.05.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Isterivanje đavola iz Bundesvera

EPA/Sacha Steinbach
Sramote uniformu: Bundesver na teškom ispitu

Zbog toga je ministarka vojske Ursula fon der Lajen morala da odgovara na unakrsna pitanja i odbrani Bundesver koji je do juče i sama kritikovala.

Vest da je pored Franka A. i studenta Martijasa F, koji su pre dve nedelje uhapšeni zbog sumnje da su spremali napade kojima se ugrožava državna bezbednost, u Kelnu je uhapšen i drugi vojnik Maksimilijan T. (27), bacila je novu ljagu na Bundesver i otvorila brojna pitanja, na primer, koliko desničari imaju uporište u vojsci, treba li preći na profesionalnu armiju i slično.

Uhapšeni Maksimilijan T. i Franko A. su bili bliski prijatelji i zajedno su služili u lovačkom bataljonu 291u Ilkirhu kod Strazburga u Francuskoj. Hapšenje je usledilo nakon istrage vojne tajne službe MAD. Trojica uhapšenih su planirali napad na visoke političare i osobe iz javnog života, koje su se po njihovom mišljenju zalagali za pogrešnu politiku prema strancima i izbeglicama, saopštilo je državno tužilaštvo.

Na njihovoj listi su stajali, između ostalog, bivši nemački predsednik Joahim Gauk i ministar pravde Hajko Mas. Sprovođenje ovog plana je trebalo da preuzme Franko A. On je osujećen u toj nameri i uhapšen u Frankfurtu 26. aprila, a student Matijas F. je priveden u Ofenbahu.

Slabe provere

Ovaj skandal je postavio pitanje da li su provere u vojnoj hijerarhiji jednako površne kao kod registrovanja izbeglica i da li to što se desilo treba da vodi kompletnom diskreditovanju nemačke vojske.

Maksimilijan T. je navodno pomogao Franku A. da mesecima vodi dvostruki život.

Ova trojka je nabavila pištolj u Austriji, a sredinom januara su deponovali oružje u šahtu toaleta za hendikepirane osobe na bečkom aerodromu. Tamo ih je otkrila austrijska policija, čime je klupko počelo da se odmotava.
 

2024 © - Vesti online