Četvrtak 11.05.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti

Zla kob srpskog ambasadora

A. Čukić
Oliver Potežica

Mada detalji saobraćajne nesreće u kojoj je Potežica stradao još nisu saopšteni u javnosti, zna se da je odmah posle udesa generalni sekretar MSP-a Veljko Odalović odleteo za Tunis i da je on porodici preneo informaciju o tragediji. Smrt Potežice ne otvara samo pitanje kako je moguće da ambasador jedne zemlje tek tako strada u saobraćajnoj nesreći, već je još veća dilema zašto je ambasada Srbije u Libiji i dalje otvorena.

Pre godinu i po dana, tokom puta iz Tripolija za Tunis, presretnut je konvoj vozila srpske ambasade. Tog 8. novembra 2015. godine, posle odluke da izvuče porodicu iz sukobima zahvaćene Libije i Tripolija, bez znanja nadređenih u MSP-u, Potežica je krenuo sa porodicom i zaposlenima u ambasadi Slađanom Stanković i Jovicom Stepićem prema Sabrati u Tunisu. Međutim, konvoj je presretnut, a Stankovićeva i Stepić su oteti.

Za njima je organizovana opsežna potraga, pregovori o njihovom oslobađanju su bili u nekoliko navrata blizu okončanja, ali nikada nisu finalizovani. Tako je bilo do kobnog 20. februara 2016. godine, kada su Stankovićeva i Stepićeva ubijeni u vazdušnom napadu američkih snaga na bazu ID u Libiji, u kojoj su bili zatočeni.

Nakon njihove otmice i pogibije pominjala se odgovornost ambasadora Potežice zašto je naša ambasada u Libiji bila i dalje otvorena, uprkos upozorenjima BIA da osoblje bude povučeno zbog bezbednosne situacije i činjenice da je većina ambasada u Tripoliju odavno zatvorena. Međutim, on za svoje eventualne propuste nije odgovarao.

Ostao i posle tragedije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je posle smrti dvoje srpskih diplomatskih radnika rekao da ne veruje da će ambasada biti zatvorena, ali ne isključuje mogućnost da bude izmeštena. On je bio izričit o sudbini ambasadora Potežice, inače izabranog na predlog Dačićeve stranke SPS. Takođe, Dačić je naveo da će Potežica biti povučen sa mesta ambasadora u Libiji.
Godinu i po dana kasnije, Potežica je i dalje bio ambasador u Tripoliju, sve do svoje smrti u smrskanom automobilu. Za koje je to poslove Potežica bio toliko važan, da i posle otmice dvoje radnika ambasade, za koje je kao ambasador bio odgovoran, nije bio povučen iz ambasade.

2024 © - Vesti online