Četvrtak 11.05.2017.
16:59
Vestionline

Tači: Beograd najviše priča o "velikoj Albaniji"

Reuters
Hašim Tači želi stabilnu Albaniju

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da se o velikoj Albaniji najviše govori u Beogradu i da Albanci gde god da žive imaju zajednički cilj - učlanjenje u EU i stabilan region.

- O velikoj Albaniji sada najviše pričaju mediji i zvaničnici u Beogradu, a ne u Tirani i Prištini. To se govori da bi se Albanci okrivili i opravdali pokušaji destabilizacije Hrvatske, Republike Srpske, Crne Gore i severa Kosova - kazao je Tači posle susreta sa odlazećim albanskim predsednikom Bujarom Nišanijem.

Tači je ocenio da Albanci nikada u istoriji nisu bili jedinstveniji.

Albanski predsednik Nišani je rekao da je nacionalno pitanje Albanaca, gde god oni da žive "sveta stvar". 

- Sadašnje generacije imaju zadatak da još više ćine za prosperitet obe države –Kosova i Albanije - kazao je albanski predsednik.

On je rekao da Albanija želi članstvo u Evropskoj uniji i da je to proces koji će nastaviti svaka generacija u budućnosti.

Predsednik Tači je Nišanija odlikovao ordenom slobode za doprinos međudržavnim odnosima, kao i za lobiranje da Kosovo bude priznato.

Predsednik Nišani sastao se i sa predsednikom Skupštine Kosova Kadrijem Veseljijem sa kojim je razgovarao o najnovijim dešavanjima u obe zemlje.

Njih dvojica su istakli važnost toga da izbori koji predstoje u Kosovu i Albaniji proteknu uz političku zrelost i demokratsku kulturu.

Predsednik Nišani se susreo i sa premijerom u ostavci Isa Mustafom.

Albanski predsednik će danas biti proglašen za počasnog građanina Prizrena, a sutra će isto priznanje dobiti i u Glogovcu.

2024 © - Vesti online