Četvrtak 11.05.2017.
12:58
politika.rs, Vestionline

Lazanski ponosan: Ovo je moć srpskog oružja! (VIDEO)

A. Čukić
Miroslav Lazanski

"Miloš" najviše pokazao

Ako se nekada borbena moć jedne armije merila po tonama čelika izbačenim u jedinici vremena, toj formuli se danas pridružila i gipkost i rastresitost borbenog rasporeda, kao i digitalna sfera borbenih operacija. Deo od svega toga videli smo na poligonu Nikinci, naravno, koliko je to bilo moguće s obzirom na dimenzije poligona.

Vežba je započela gađanjem iz pešadijskog naoružanja, iz snajpera 7,62 mm i teške snajperske puške "crna strela" od 12,7 mm. Pokazano je i dejstvo nove domaće puške modularnog kalibra od 6,5 mm "grendel", koja bi mogla ući u sastav specijalnih jedinica vojske i policije, ili kao oružje vodnog snajperiste.

Videli smo i borbena vozila BOV sa DUBS-om od 12,7 mm, nastupilo je i borbeno vozilo "miloš" takođe sa DUBS-om od 12,7 mm. "Miloš” je na testiranjima pokazao odlične rezultate i policija i vojska Srbije dobijaju u njemu modernu borbenu platformu 4 puta 4. Takvo vozilo dugo nismo imali u arsenalu naše vojske.

Vrlo impresivno je bilo i gađanje iz šestocevnog lansera raketnog sistema "alas", koji je razvijen za potrebe oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata. Projektili tog sistema navode se putem optičkog kabla, a krajnji domet varira od verzije rakete, od 25 do 40 km.

Jače oružje zbog stabilnosti i mira...

Vežba u Nikincima bila je u nekim digitalnim segmentima pokaznog bataljonsko-brigadnog nivoa, celu vežbovnu prostoriju neprekidno su "pokrivale" domaće bespilotne letelice. Završna scena vežbe bilo je spektakularno, istovremeno, lansiranje raketa iz sistema "morava" i "oganj", što je podsetilo na završne operacije Crvene armije pred Berlinom 1945. Pravi Dan pobede.

A poruka jeste da Srbija jača i razvija svoje oružane snage radi stabilnosti i mira, kao prevenciju za bilo čije avanturističke planove ka našim prostorima i našim ljudima. I ništa više.

Da, treba čestitati i autoru koji je dao ime vežbi "Čelik 2017". Napokon jedan pravi vojnički naziv za vojnu vežbu, zaključuje vojni analitičar Miroslav Lazanski.

2024 © - Vesti online