Četvrtak 11.05.2017.
11:33
Blic

Blic: Oliver Potežica stradao dok su pokušali da ga otmu?

A. Čukić
Ambasadora presreli na istom putu gde su oteti službenici ambasade 2015. godine: Oliver Potežica

Naime, ambasador je na teritoriji koju kontrolišu ekstremisti vozio službeni automobil u dva sata ujutru. Tragedija se dogodila kada se iz Tunisa vraćao u Libiju u Ambasadu.

Izvor "Blica", strani diplomata, navodi  da je ambasador Potežica presreten na istom putu na kojem je novembra 2015. oteto, a potom i ubijeno dvoje srpskih radnika u srpskoj ambasadi u Libiji - vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić. Potežica je tada bio u koloni vozila Ambasade, ali je izbegao kidnapovanje.

Izvor ovog lista kaže da zasad nema pouzdanih detalja o tragediji, jer je odgovore mogao da pruži samo ambasador.

- Dve su moguće verzije kako je došlo do tragedije. Ili su otmičari presekli put ambasadoru i tada je došlo do sudara, ili je tragedija usledila dok je ambasador pokušavao da pobegne od njih. Sve se događalo dva sata iza ponoći. Pretposavka je da su kidnaperi, kada su videli stanje ambasadora posle nesreće, odustali od otmice. Reč je o gotovo identičnom stilu otmice, insceniranoj saobraćajnoj nesreći, a kao što je bio slučaj i sa drugim srpskim državljanima - kaže izvor "Blica".

Kako saznaje ovaj list u diplomatskim krugovima, moguće je da iza pokušaja otmice stoji Abdulah Dabaši, komandant Islamske države na prostoru Sabrate, grada koji je udaljen oko 60 kilometara od Tripolija. Iako se, prema libijskim vestima, Dabaši od 23. aprila vodi kao mrtav, nijedna ozbiljna zapadna služba tu informaciju ne uzima kao tačnu. Dabaši se sumnjiči i za raniju otmicu srpskih diplomata.

Ambasadoru Potežici mandat je istekao odavno, ali on nije povučen sa te funkcije, a to nije učinjeno ni posle otmice veziste Slađane Stanković i Jovice Stepića. Kako piše list, on je insistirao da ostane u Libiji, što je pokrivano Ministarstvu navodom da tamo niko neće da ide. Iako se pisalo da ambasador nije u opasnosti jer je smešten u Tunisu i odatle radi diplomatski posao vezan za Libiju, "Blic" piše da ni to nije sasvim tačno.

Naime, on je sve vreme bio u Libiji, a u Tunis je dolazio samo po potrebi. Potežica je, navodno, bio jedini diplomata u Libiji, dok su svi ostali bili u Tunisu.

2024 © - Vesti online