Četvrtak 11.05.2017.
09:17
blic.rs

Najveći šok u Francuskoj mogla bi da napravi jedna žena

Reuters
Jedan od kandidata za premijera Frncuske: Segolen Rojal

- Imam određenu osobu na umu. Ona ima političko iskustvo, sposobna je da predvodi većinu u parlamentu i motiviše potpunu novu vladu - izjavio je Makron, upitan ko će biti novi premijer.

Francuski mediji spekulišu da bi ta ličnost mogao da bude predsednik Demokratskog pokreta Fransoa Bajru (65), ministar odbrane Žan-Iv le Drijan (69), generalni sekretar pokreta “Napred” Rišar Feran (54), gradonačelnik Liona Gerar Kolon (69) ili direktorka MMF-a Kristin Lagard (61).

Odnedavno je u igri još jedno ime: Segolen Rojal (63), do 2007. životna saputnica odlazećeg predsednika Fransoe Olanda (62), s kojim ima četvoro dece. Socijalistkinja se kandidovala na izborima za predsednika 2007. i 2012 (na poslednjim protiv bivšeg partnera). Oland je tada pobedio, a Segolen Roajal je 2014. postala ministar za ekologiju, održivi razvoj i energiju.

Emanuel Makron je, doduše, nekoliko nedelja pre izbora porekao da Roajal dolazi u obzir za položaj premijera, ali neočekivano prisustvo ministarke na manifestaciji u okviru Makronove izborne kampanje prvog maja, ponovo je pokrenulo diskusiju. Segolen Roajal je Makrona uporno nazivala “mojim kandidatom”.

Neki mediji ocenjuju da bi ona bila savršena premijerka: ona je žena i zastupala bi socijaliste na prvoj poziciji u vladi. Osim toga, imala bi mogućnosti da obavlja taj posao, budući da su UN upravo odbile njenu kandidaturu za položaj direktora Programa za razvoj UN.

Ekspert za Francusku Nino Galeti (44), politikolog i šef biroa Fondacije Konrad Adenauer u Francuskoj, ne veruje da bi je Makron poželeo na mestu premijera:

- Makron je najavio da će imenovati nove snage, ali je Roajal previše socijalista da bi je imenovao za premijera. Osim toga, previše podseća na Olanda - rekao je Galeti za "Blik".

Njegov favorit za mesto premijera je Žerar Kolon:

- Kao gradonačelnik trećeg po veličini grada u Francuskoj i senator, on zna kako Francuska funkcioniše. Osim toga, ovaj socijalista je pragmatičan i centristički nastrojen - smatra Galeti.

2024 © - Vesti online