Četvrtak 11.05.2017.
09:00
Vestionline, Tanjug

Komi: Biću dobro, ali nedostajaće mi FBI

Reuters
Smena koja ja uzburkala američku javnost: Džejms Komi

Pismo je cirkulisalo među Komijevim prijateljima i kolegama, a njegov sadržaj je objavljen na sajtu CNN. Osoba koja je videla pismo potvrdila je autentičnost objavljenog sadržaja.

"U ova turbulentna vremena, američki narod treba da gleda na FBI kao na stenu poštenja, sposobnosti i nezavisnosti", naveo je Komi, prenela je agencija AP. Komi je dodao i da je "veoma teško napustiti grupu ljudi koja je posvećena samo tome da radi pravu stvar".

Odluka američkog predsednika Donalda Tramp da smeni Komija bila je iznenađujuća. AP ocenjuje da smena Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP.

Džejms Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni. Ovu informaciju koja se pojavila u svetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao sastanku u Los Anđelesu.

Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu. Komi se potom avionom vratio u Vašington.

"Njujork tajms" piše da je Komi prvo pomislio da se radi o šali, ali je potom primio i zvanično obaveštenje predsednika o otkazu.

Tramp je više od jedne nedelje razmišljao o smeni šefa FBI, a kada je u utorak "prelomio" da to i uradi nije ga lično pozvao već je poslao svog dugogodišnjeg pripadnika privatnog obezbeđenja da Komiju uruči odluku o otkazu, piše "Politiko".

2024 © - Vesti online