Sreda 10.05.2017.
21:46
aljazeera.net, Vestionline

Peticija u Austriji: Stop ustaškom skupu u Blajburgu!

Facebook/STOP Ustascha
Otvorena je Fejsbuk stranica STOP Ustascha

Predstavnici 21 organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su da se zabrani skup na Lojbaher Feldu. Ističu da je reč o fašističkom okupljanju, kakvo prema austrijskom Ustavu nije dozvoljeno.

Peticiju su predali Kancelariji guvernera pokrajine Koruške Peteru Kajzeru. Organizatori peticije tvrde da je reč o komemoraciji ustašama koji su tamo bili predati tadašnjim jugoslovenskim vlastima. Otvorena je i Fejsbuk stranica "STOP Ustascha" na nemačkom i hrvatskom "Inicijativa: Reci Ne ustašama na Blajburgu".

Karl Elinger iz stranke Zelenih pre dve nedelje pozdravio je zabranu nastupa Marku Perkoviću Tompsonu, pa zato i u slučaju okupljanja u Blajburgu očekuje jednako brzu i odlučnu reakciju.

Harald Valzer, portparol Zelenih rekao je da takva okupljanja postaju sve veća i da su organizacije, koje ogranizuju okupljanja ustaša, poslednjih godina kupovale posede na kojima su postavljale bine, spomen-obeležja. Čak su, kako navodi, postavile i jedno groblje.

"Der Standard" citira neke od austrijskih antifašističkih organizacija koje tvrde da je reč o najvećem okupljanju radikalnih desničara u Evropi, koje se prikriva pod naslovom crkvene komemoracije. Navodi se i da se očekuje 15 hiljada učesnika na subotnjoj komemoraciji.

Blajburškom tragedijom naziva se stradanje hrvatskih vojnika i civila koji su na kraju Drugog svetskog rata, u maju 1945. godine, hteli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj. Neki su ubijeni na Blajburškom polju, a mnogi su stradali idućih meseci u marševima poznatima kao Križni putevi.

2020 © - Vesti online