Sreda 10.05.2017.
18:47
aljazeera.net, Vestionline

Strah od Rusije: Danska jača vojsku na Baltiku

commons.wikimedia.org
Danski vojnici u akciji

Novi planovi, koji su dobili podršku stranaka u danskom parlamentu predviđaju viši nivo izdataka za unapređenje danskih odbrambenih sposobnosti u saradnji sa regionalnim partnerima i nordijskim zemljama, kao i NATO savezom, prenosi "Defender".

Danska će preuzeti "rotacijsko" komandovanje NATO Maritime Group One ili SNMG1, koja je jedna od dve NATO-ovih stalnih pomorskih grupa u Severnoatlantskom području.

U odnosima Danske i Rusije došlo je do zahlađenja, s obzirom da je danska vlada signalizirala svoju nameru da se pridruži evropskom programu protivraketne odbrane NATO-a, poznatom kao N-MDS.

Ruski hibridni napadi

Kremlj je upozorio Dansku na N-MDS, napominjući kako Rusija neće oklevati da gađa danske vojne jedinice i sredstva, uključujući brodove. Štaviše, danske nacionalne obaveštajne agencije izveštavaju o povećanom riziku od hibridnih napada Rusije protiv danske upravne i vojne informacione tehnologije, kao i druge ključne infrastrukture.

Danska je nedavno potvrdila raspoređivanje 200 vojnika u Estoniji. Danska jedinica sprema se da se pridruži multinacionalnoj komandi pod britanskim vođstvom, koja se nalazi u blizini granice Estonije sa Rusijom.

- Reč je o spoljnim granicama NATO-a, što je jasan znak Rusiji da će se akcijom prema granicama baltičkih država, suočiti sa danskim, nemačkim ili britanskim snagama - izjavio je danski ministar inostranih poslova Anders Samuelsen.

SNMG1 koji će doći pod dansku komandu 2018. godine, sastoji se od četiri do šest razarača i fregata.

Zemlje koje čine ovu grupu brodova su Nemačka, Holandija, Kanada i SAD. SNMG1 se redovno jača brodovima iz drugih država NATO-a, uključujući Poljsku, Belgiju, Italiju, Španiju i Portugaliju.

2024 © - Vesti online