Subota 03.07.2010.
18:29
Vestionline

Veštačko oko zamenio kamerom

 Ja svoje oko mogu stalno da poboljšavam : Rob Spens
 

Filmski reditelj iz Toronta Rob Spens (36) izgubio je oko kao tinejdžer na dedinoj farmi. Nedavno je odlučio da izradi minijaturnu kameru koja bi mu stala u očnu duplju. Prototip, koji je izradio prošle godine, magazin "Time" proglasio je najboljom inovacijom 2009, a on ga je nazvao "Eyeborg".

Sad umesto oka ima bežičnu kameru koju pokreće baterija, nije povezana s mozgom i mada mu nije vratila vid, snima sve ono što on vidi. Takođe sadrži bežični odašiljač preko koga se snimak može u stvarnom vremenu emitovati na internetu.

Trenutno dostupan model je niske rezolucije, a odašiljač je još uvek slab toliko da Spens mora da pridržava antenu blizu lica za puni signal. Ipak, bolja verzija je u izradi, a ima i jednu s LED-om crvene boje, kao u filmu 'Terminator'.

"Za razliku od vas ljudi, ja svoje oko stalno mogu da poboljšavam i nadograđujem", rekao je Spens. Kao reditelj, Spens misli da će mu 'oko' pomoći da snimi iskrenije razgovore nego s kamerom u ruci: 'Kad ponesete kameru, ljudi se promene. Ovako bi bio neki običan tip pa bi i razgovor mogao biti iskreniji.'

2024 © - Vesti online