Sreda 10.05.2017.
10:11
Vestionline

Direktor FBI "pao" zbog Klintonove, a ne zbog Rusa?

Reuters
Trampu se nije svideo tempo kojim napreduje istraga protiv Hilari Klinton

Ovaj potez iznenadio je krugove u Vašingtonu, ali u Beloj kući demantuju da je ovo politička odluka Trampa, koji je stupio na dužnost 20. januara. Komi je prethodno vodio istragu o mogućem uticaju Rusije na Trampovu predsedničku kampanju. 

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer izjavio je da je razgovarao sa Trampom i da mu je rekao da pravi "veliku grešku" otpuštanjem Komija, a da predsednik na to "nije dao konkretan odgovor", preneo je Rojters. 

Senator Ričard Bur, republikanski predsednik Senatske komisije za obaveštajne poslove, koja nadgleda sprovođenje istrage o uticaju Rusije na izbore u Americi, saopštio je da je problematičan trenutak u kojem je Komi smijenjen. 

- Verujem da je njegovo otpuštanje gubitak za Biro i za zemlju - rekao je Bur. 

CNN je prethodno javio da je federalno tužilaštvo zatražilo da bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Majk Flin bude izveden pred veliku porotu, kao i podatke o njegovim poslovnim aktivnostima, u okviru istrage o mešanju Rusije u predsedničke izbore. 

Rusija je više puta demantovala da se mešala u izborni proces, a Trampova administracija odbacila je navode da je sarađivala sa Moskvom. 

Bivši vršilac dužnosti američkog državnog tužioca Seli Jejts izjavila je pred senatskom komisijom da je obavestila Bijelu kuću 26. januara o tome da je Flin izložen riziku da ga Moskva uceni jer nije bio iskren o razgovorima sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom. 

Tramp je smenio Flina 18 dana kasnije. 

2024 © - Vesti online