Utorak 09.05.2017.
18:45
Vestionline

Holanđani Rusima: Svesno ste gurnuli Jukos

Reuters
Osnivač Jukosa Mihail Hodorkovski

Bankrot Jukosa ne može biti priznat prema holandskom zakonu, a stečajni upravnik imenovan da rasproda delove Jukosa 2007. godine nije imao prava da proda akcije u kompaniji Jukos Fajnens BV sa sedištem u Holandiji, navodi se u presudi suda donetoj u dugotrajnom sporu oko aktiva Jukosove podružnice u Holandiji.

Grupa predstavnika bivših akcionara Jukosa pozdravila je ovakvu odluku suda, dok je bivši generalni direktor Jukosa Stiv Tede naveo da je presuda suda "pokazala dokle je u stanju Ruska Federacija da ide kako bi manipulisala pravnim procesom i ignorisala vladavinu prava".

Kompanija Jukos, koju je 1990-ih godina, posle raspada SSSR-a, osnovao oligarh Mihail Hodorkovski, našla se na udaru države zbog više milijardi dolara neplaćenog poreskog duga.

Hodorkovski je 2005. godine uhapšen zbog utaje poreza, nakon čega je kompanija nacionalizovana, a najveći deo njene imovine pripao Rosnjeftu.

Akcionari Jukosa su pokrenuli tužbe protiv ruske države pred različitim međunarodnim sudovima, tvrdeći da je postupanje Moskve prema toj naftnoj kompaniji bilo nezakonito i tražeći obeštećenje u visini od više desetina milijardi dolara.

U 2015. godini, Rusija je usvojila zakon prema kom je njen ustav iznad presuda Evropskog suda za ljudska prava.

2024 © - Vesti online