Utorak 09.05.2017.
16:34
slobodnaevropa.org, Vestionline

"Novo oružje Vojske Srbije, Vučić bi kao Tito"

Tanjug
Tomislav Nikolič i Aleksandar Vučić na vojnoj vežbi u Nikincima

- Srbija ima izvanrednu vojsku i nema razloga da strahuje od bilo koga - rekao je Nikolić na završnoj vojnoj vežbi "Čelik 2017" kojom su obeleženi Dan Vojske Srbije i Dan Evrope.

Jubilej je bio povod da Srbija na poligonu Nikinci prikaže najnovije adute domaće vojne industrije, a sve je učinjeno uz prisustvo državnog vrha i direktan televizijski prenos, uz puno akcije, dejstvo artiljerijskog i raketnog naoružanja, tenkova, pešadije, protivoklopnih helikoptera i naleta aviona MiG 29.

- Kada je reč o pokazivanju sile, jasno je da to oružje nije usmereno ka bilo kome. Ono služi nekoj vrsti političkog marketinga da građani veruju vlasti da je Srbija snažna, velika i uspešna zemlja - kaže novinar nedeljnika "Vreme" Filip Švarm.

On napominje da ovakve prezentacije uvek najpre imaju tržišni karakter, "a sve sa krajnjom namerom da, eto, možda neko kupi nešto od toga".

Ovog puta, čini se da je upravo to bilo u prvom planu, jer je utisak vojnog analitičara Aleksandra Radića sa poligona Nikinci da nije bila u pitanju demonstracija vojne moći, već izložba proizvodnog potencijala.

- Sve je urađeno tako da se jednim udarcem ubiju dve muve. Nešto između želje da se pokaže ulaganje u Vojsku Srbije i da se istovremeno radi na agresivnom marketingu prema trećim kupcima. Zbog toga političke izjave govore jedno, dok je u pozadini mnogo važnije to što su na Nikincima mogli da se vide ljudi za koje je već na prvi pogled jasno da su kupci iz belog sveta - navodi Radić.

Namenska industrija za Srbiju je važna kao jedan od retkih izvora dobre zarade. Tako je bilo još u vreme bivše Jugoslavije kada je na poligonu Nikinci Josip Broz Tito u prisustvu supruge Jovanke otvorio stalnu izložbu naoružanja i vojne opreme, a više od četrdeset godina kasnije neki novi kupci su na istom mestu.

- Mislim da Vučić voli da ga porede sa Titom. Možda zbog toga što je Tito imao jaku vojsku, bio je graditelj, a imao je i vlast. Čitav niz njegovih poteza čini mi se kao neka vrsta oponašanja. Tito je razvijao vojsku, tako i Vučić, eto, razvija vojsku - Švarm.

Iako su priče o bildovanju kapaciteta domaće vojske u prvom planu, smatra Aleksandar Radić, jasno je da su prioriet izvozne ambicije Srbije.

- Sjajan primer je raketni sistem ALAS-C. On se prikazuje kao sredstvo za koje su posmatrači verovatno procenili da je neki argument sile i odbrane Srbije. Ali reč je o obalskom raketnom sistemu, namenjenom za uništavanje brzih patrolnih čamaca u jednom dalekom moru, koji nema dodirnih tačaka sa srpskim potrebama - ukazuje Radić.

2024 © - Vesti online