Utorak 09.05.2017.
12:24
Tanjug, Vestionline

Božidar Maljković predsednik Olimpijskog komiteta

A. Čukić
Božidar Maljković

Maljković je povodom izbora rekao da je doživeo najveću čast u karijeri i obećao je da će ovim telom upravljati uz tri principa kojih se držao otkad je postao trener. On je, inače, bio jedini kandidat na Izbornoj skupštini OKS i izabran je aklamacijom, bez glasanja.

Novi predsednik OKS-a je istakao da se držao svoja tri principa od kada je postao trener 1971. godine, a ti principi su: štednja, rad i građenje uspeha.

- Ja sam u životu prošao sedam zemalja, od Gibraltara do Urala, radio sam u malim i velikim klubovima. Ono što sam počeo u klubu Ušće se proširilo na ceo moj život. Prvi princip kada sam počeo da radim, bio je malo smešan: ko hoće da jede supu, nema para za salatu. To ćemo da prenesmo na rad OKS. Ja neću da potpišem nijedan dokument koji ne vodi unapređenju srpskog sporta. Ja ni u mojoj porodici ne vodim finansije, tako da ću i ovde - moram da imam eksperta da ne bismo trošili pare kako ne treba - rekao je Maljković.

- Znam da je jako teško doći do dinara ili evra, i zato ću to pravilo iz Ušća još čvršće primenjivati u OKS. Trošićemo na talente i persone koje zaslužuju da se podržavaju. Moramo razmišljati o budućnosti", dodao je on.

Maljković je otkrio i koliko dugo je čekao ovaj trenutak.

- Sa 20 godina sam postao trener i posle 45 godina mi se pruža prilika da doživim krunu karijere, njen trijumfalni završetak. Drugi princip je: ne može niko da radi više od nas. Bolje možda, ali ne više. Ja sam prvi bio takav, prvi sam dolazio i poslednji odlazio iz sale. Tako ću i sada. OKS neće gasiti svetla, biće otvoren za sve vas (delegate i predstavnike nacionalnih saveza). Ne priznajem te podele na male i velike sportove. Štaviše, prioritet ću davati malim sportovima - rekao je Maljković.

Trofejni košarkaški trener je kao poslednji princip istakao građenje uspeha.

- Moramo da imamo sistem, jer sistem donosi rezultate. U sportu se čuda stvaraju, ona se ne dešavaju. Nema uspeha preko noći. Jedino što se dešava preko noći jeste slučajno povećanje nataliteta - rekao je novi predsednik OKS.

Maljković je pomenuo i prethodno rukovodstvo.

- Čestitam prošlom rukovodstvu, Vladu Divcu, Žarku Paspalju i Ivanu Todorovu, koji je mogao sasvim zasluženo da stoji na ovom mestu da je splet okolnosti bio drugačiji. Mi smo veliki prijatelji, on je mnogo učinio za olimpijski pokret - rekao je Maljković.

g

2024 © - Vesti online