Ponedeljak 08.05.2017.
20:50
pravda.rs, Vestionline

Ide na sve ili ništa: Dačić se uzda u Ruse!

A. Čukić
Ivica Dačić

Kako je shvatio da mu je konkurencija za premijersku poziciju jaka, Dačić se okrenuo Istoku, pa je prošle nedelje, ničim izazvan, najavio da će pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu.

- Dačiću je stranka u potpunom haosu zbog nezadovoljstva pojedinih istaknutih članova i on je svestan da bi mu samo premijerska pozicija mogla pomoći da smiri stanje. S obzirom na to da mu je ta pozicija slamka spasa, on čini sve da do nje dođe - navodi dobro obavešteni izvor i dodaje da je zato lider socijalista pomoć potražio i od Rusa.

- Zato je najavio da će baš on pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa ruske baze u Nišu. Doduše, čisto sumnjam da će mu ova taktika uspeti jer je opštepoznato da premijer Vučić ne podleže pritiscima - navodi izvor.

Podsećanja radi, šef diplomatije je najavio da će naredne nedelje kod premijera Vučića pokrenuti inicijativu za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. On je kazao da je sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog centra u Nišu "na čekanju" od avgusta 2014.

- Već treću godinu ovo izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu. Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila jer nije rešen status. Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti - ocenio je Dačić.

Ovo nije prvi put da Dačić lobira za Ruse. Mediji su 2016. pisali da Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, u strahu od moguće reakcije Rusije nakon ratifikacije sporazuma sa NATO, guraju potpisivanje sporazuma o ruskom humanitarnom centru u Nišu. Predsednik Srbije pokušavao je pred put u Moskvu da nametne sporazum kao prioritetnu temu, a u tome je imao podršku Dačića.

2024 © - Vesti online