Ponedeljak 08.05.2017.
16:31
aljazeera.net, Vestionline

VIDEO: Ovo je novi moćni ruski Ka-52K

commons.wikimedia.org/Vlsergey
Ruski vojni helikopter Ka-52

"Ka-52K helikopteri su završili prvu fazu ispitivanja. Helikopteri trenutno borave u bazi Kamova gde stručnjaci procenjuju stanje i specifične sklopove nakon ispitivanja u teškim vremenskim uslovima", saopštila je kompanija.

Dva helikoptera Ka-52K učestvovala su u ispitivanjima, navodi se u saopštenju.

- Helikopter ima jedinstvene karakteristike, međutim, jedno ispitivanje nije dovoljno da se u potpunosti dobiju rezultati kako se njegovi motori, sklopovi, avionika, upravljanje kontrola i naoružanje ponašaju u uslovima na moru. Mi ćemo i dalje nastaviti sa ispitivanjima koji uključuju i njihovo korišćenje na nosačima aviona - rekao je direktor prodaje Vladislav Saveljev.

Podrška desantu

Ka-52K temelji se na nizu mornaričkih helikopterskih platformi ruske mornarice: Ka-25, 27-Ka, Ka-29 i Ka-31. Helikopter je namenjen za patrole, vatrenu podršku mornaričkog desanta, kao i borbu protiv neprijateljskog desanta kako napred tako i po taktičkoj dubini.

Ka-52K razlikuje se od osnovne verzije po svojim skraćenim sklopivim krilima posebno razvijenim za nošenje teškog naoružanja, kao i mehanizmu sklopivih lopatica rotora kojim osigurava smeštaj ispod palube.

Posade su zaštićene u kabini i mogu da koriste izbacivo sedište za napuštanje helikoptera. Helikopter takođe ima sistem za spasavanje ljudi na moru.

2024 © - Vesti online