Subota 03.07.2010.
15:00
Tanjug

Škundrić: Nema poskupljenja struje

Nema poskupljenja : Petar Škundrić
 

Ministar je precizirao da promena cena struje neće biti na dnevnom redu sve dok se ne proceni u kojoj meri je zadovoljavajuća stopa industrijskog rasta u Srbiji i koliki je postignuti ukupan makroekonomski efekat u odnosu na prethodnu godinu, a u vezi sa negativnim efektima ekonomske krize.


Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković rekao je, pre dva dana, da bi u ovom trenutku bilo realno poskupljenje struje za 35 do 40 odsto, ali nije mogao da precizira za koliko će i kada to preduzeće zatražiti drugo poskupljenje električne enrgije u ovoj godini.


Marković je kazao da je mišljenje Agencije za energetiku, kao nezavisnog regulatornog tela, da bi bilo opravdano da struja pokupi u tom procentu i podsetio da odluku o poskupljenju struje donosi Vlada Srbije, dok u Agencija za energetiku kažu da se ona do sada nije izjašnjavala o punoj ekonomskoj ceni električne energije i odgovarajućem procentu rasta, jer za to od EPS -a nije dobila sve neophodne podatke i podloge.


Agencija za energetiku je, uz mišljenje o cenama električne energije koje se primenjuju od 1. marta 2010. godine, zatražila da se prekine praksa određivanja cena na kratkoročnim osnovama, jer se time ugrožava realizacija investicija i sigurnost snabdevanja električnim energijom u narednim godinama.


Struja je ove godine poskupela 1. marta u proseku za 10 odsto, a rukovodstvo EPS-a najavilo je ranije da će ta kompanija na jesen zatražiti da električna energija poskupi po drugi put tokom ove godine.

2024 © - Vesti online