Nedelja 07.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

SRS tvrdi da će izbeglice ostati: Migranti trajno u Srbiji ?

A. Čukić
Zaglavili u Srbiji: Migranti nemaju gde

Nema bojazni od trajnog naseljavanja, tvrdi u izjavi za "Vesti" ali i objašnjava da svakodnevni ulasci u Srbiju nisu prestali i da je trenutno na njenoj teritoriji oko 8.000 migranata.

- Nema pretnji da će oni ostati, ali je problem što se sada mnogo duže zadržavaju i po sedam, osam meseci, pa situacija postaje hronična, kao i pretnja da postajemo čep za migracije i da ćemo ih viđati u sve većem broju - objašnjava Đurović i dodaje da je važno šta će država preduzeti, jer zbog nepristupačnih granica ilegalne prelaske ne može potpuno da zaustavi.

Centri za smeštaj su, prema njegovim rečima, za kratak smeštaj od par dana, pa je neodrživo da migranti u njima borave dugo. To, kako kaže, znači da se mora menjati karakter tih centara i zaštiti srpsko stanovništvo.

- Oni moraju da budu razmešteni po Srbiji i da im se pruži psihološka i socijalna pomoć, jer po kampovima samo eskaliraju problemi - kaže Đurović i ističe da migranti moraju da budu jedno od prioritetnih pitanja.

Razmeštanje iz Beograda

Nenad Ivanišević je povodom protesta studenata beogradskog Ekonomskog fakulteta, ispred kojeg u parku boravi veći broj migranata, naveo da je Komesarijat za izbeglice napravio plan za njihovo razmeštanje migranata iz centra prestonice.
- Policija kontroliše situaciju i nema većeg okupljanja migranata, osim u Beogradu, odakle bi trebalo da budu razmešteni u narednih 20-ak dana - rekao je Ivanišević.

Izmeštanje izbeglica sa Bliskog istoka, kako ističe funkcioner SRS Zoran Krasić, moglo bi da označi početak njihovog trajnog boravka.

- Imamo informacije da nemačke službe proveravaju naša područja sa manjim brojem stanovnika da bi se tamo, verovatno za stalno, preselili migranti. Sa ovakvima na vlasti i ranijim od 2000. godine sa puzajućom politikom, pritisak može da iznudi sve što im se traži vezano za migrante i da promeni nacionalnu i demografsku strukturu, što bi Srbiju uništilo - ističe Krasić za "Vesti".

Ako je, kako kaže, neko došao kao migrant, zatražio azil ili je u tranzitu, to mu ne daje pravo da se šetka po Srbiji.

- Naročito je opasno što su neki bez dokumenata i dovode u pitanje bezbednost zemlje - kaže on, uz napomenu da nikakva uteha nisu priče državnih zvaničnika da su oni kod nas samo privremeno.

Imamo svoje izbeglice

- Što bi Srbija bila raskalašna i zbrinjavala ljude sa Bliskog istoka, kada već godinama ima sunarodnike prognane s područja bivše Jugoslavije i interno raseljene u kolektivnom smeštaju koji nisu zbrinuti, pa siromašne građane za koje mora da obezbedi narodne kuhinje. Ali evrofanatici misle da sve što je iz EU je za jelo, dok Erdogan podseća EU šta nisu platili i preti da će prebaciti izbeglice, a ta cifra bi se kretala od tri do četiri miliona ljudi - kazao je Krasić.

Da se sprema "polako preseljenje" iz prihvatnog centra za migrante u Šidu, obnarodovao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad. On tvrdi da će migranti biti "adekvatno smešteni".

- Radi se o živim ljudima i ne možemo ih samo potrpati u kamione. Polako se raseljavaju u obližnji Principovac i Adaševce, a ima mesta i u drugim centrima - kazao je Ivanišević, dodajući da deo migranata koji je smetao građanima, više nije u centru Šida, već su tamo samo porodice s decom.

2024 © - Vesti online