Nedelja 07.05.2017.
02:09
Vestionline

Šta kada britanska kraljica umre?

Reuters
Britanska kraljica Elizabeta II

ovinar tog lista, Sem Najt, došao je do nekih detalja o planu koji je u razvoju od 1960-ih godina.

Prema informacijama do kojih je Najt došao, mediji su već spremni za smrt kraljice i zato "Gardijan" već ima napisane priče koje će se objavljivati posle njene smrti, a "Tajms" planira 11-dnevni program.

Aj-Ti-En (ITN) i Skaj njuz već godinama vežbaju emisije spremne za tu okolnost. BBC planira da na dan smrti aktivira radioprenosni sistem upozorenja koji je korišćen za vreme Hladnog rata, a iznenađujući podatak do koga je "Gardijan" došao je da većina novinara nikada nije čula za taj sistem.

Britanske radiostanice opremljene su plavim OBIT svetlima kojim će se signalizirati kraljičina smrt, posle čega će sve radiostanice prekinuti emitovanje muzike i svoj program prilagoditi tragediji.

Na dan sahrane u Velikoj Britaniji sve će biti tiho. U 9 sati ujutro, Big Ben će zazvoniti jednom, dok će ostatak dana biti tih.

Kada sanduk bude spušten, u 11 časova, planirano je da se širom Ujedinjenog Kraljevstva održi minut ćutanja, najave na železničkim stanicama ugase, a autobusi povuku na stranu puta.

2019 © - Vesti online