Subota 06.05.2017.
11:40
Srna

"Separatisti sa Kosova nervozni, za stolom ih ne čeka nezavisnost!"

Tanjug
Srbija opredeljena za dijalog i mir: Marko Đurić

- Čuje se plejada separatističkih izjava iz Prištine, koje ne doprinose snižavanju međuetničkih tenzija već ih raspiriju - izjavio je Đurić.

On je istakao da je važno čuti poruke iz Beograda, koji je opredeljen za dijalog i mir.

- Tako branimo i naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji - rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije (RTS), navodeći da je imperativ Srbije očuvanje mira i stabilnosti.

On je ocenio da je dobro kada se čuju izjave evropskih zvaničnika da nije dobra promena granica.

- Međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost na Kosovu i Metohiji, s obzirom na činjenicu da su u političkom smislu podržavali ovu političku klasu koja danas daje ovakvu vrstu izjava. Takođe, nije dobro kada se stvari guraju pod tepih - istakao je Đurić.

On je naveo da nema rešenja bez razgovora i da je Beograd uvek poštovao ono što se dogovorilo.

- Došlo je vreme da se izvrši pritisak na one sa albanske strane koji su pruzeli obaveze, da ih ispune. Predstavnici Albanaca u Prištini kada im se ne sviđa nešto pokušavaju da politički - rezolucijom skupštine blokiraju nešto što nema veze sa dijalogom - objašnjava Đurić.

Đurić je naveo da su, osim Beograda, i predstavnici EU zainteresovani da se razgovori nastave i da je u interesu svih da se problemi rješavaju kroz razgovore.

On je ocenio da se na Kosovu i Metohiji stvara politička klima u kojoj, umjesto odgovora na sve društvene probleme, želi da se podstakne sukob.

- Srbi na Kosovu i Metohiji imaju želju da opstanu i znaju da imaju zaštitu Srbije - rekao je Đurić, te podsetio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić više puta ponovio da je bilo kakav oblik nasilja prema Srbima neprihvatljiv.

2024 © - Vesti online