Petak 05.05.2017.
19:24
Vestionline

"Avion s Lavrovom narušio estonski vazdušni prostor"

youtube.com/AvioRadar
Foto: Ilustracija

Estonska vojska je saopštila da je incident u sredu bio prvo kršenje vazdušnog prostora Estonije, dok je prošle godine bilo više takvih slučajava.

Savetnica estonskog premijera Kadri Peters navela je na Tviteru da je "Lavrov leteo u Finsku da razgovara o bezbednosti vazdušnog saobraćaja - ali ajde da narušimo estonski vazdušni prostor".

Lavrov je juče u Finskoj razgovarao o više pitanje, među kojima je i bezbednost aviosaobraćaja u regionu Baltičkog mora.

Estonski mediji su javili da je avion "Rosija erlajnsa" koji koristi predsednička administracija, nakratko nadleteo severni deo Estonije blizu ostrva Vajndlo, gde su ruski vojni avioni proteklih godina narušavali vazdušni prostor te zemlje.

Skoro za sva narušavanja estonskog prostora odgovorni su ruski vojni transportni i borbeni avioni, pošto lete uskim koridorom iz ruske enklave Kalinjingrad ka Sankt Peterburgu.

Proteklih godina, NATO i Rusija su razgovarali o predlozima da se smanji rizik od nesreća u vazduhu u nebu nad Baltičkim morem.

2024 © - Vesti online