Petak 05.05.2017.
17:36
Vestionline

Hrvati na kolenima: Ovo je naša sramota

pixabay.com
 

Uvoze salatu iz Albanije i Makedonije...

Trgovački lanci uvoze skuplje povrće, a ono domaće, koje ratarima plaćaju ispod proizvođačke cene, odmah stavljaju na sniženja. Zbog ucena i nelogičnih zahteva lanaca, za godinu se baci 20 odsto hrvatskih potreba za krompirom, piše RTL.

U mestu Belica proizvodi se 80 odsto krompira potrebnog Hrvatskoj. Ali - prvoklasan krompir proklijao je i sada je za otpad. Kad trgovački lanci od njih i kupe krompir, plate ga 50 lipa, ali zato onaj uvozni iz Holandije i Egipta nije im problem da plate i četiri puta više.

Ovde se nalazi 20 tona krompira i sve će se to baciti jer ne zadovoljava standarde trgovačkih lanaca. Dovoljno je da ga pogledate i zaključite da njemu ništa ne nedostaje. Tako se godišnje baci 20 odsto krompira koji je Hrvatskoj potreban. Zbog uvoza se domaće baca, a kako piše Poslovni dnevnik, to je zapravo njihova sramota.

Slično je i s ostalima. Salata je spremna za berbu. Hrvoje će je prodati sledeće nedelje trgovačkim lancima, koji će je odmah staviti na sniženja.

- Cena salate po kojoj ćemo mi davati za tu akciju je ispod proizvođačke cene. Međutim, mi nemamo puno izbora. Mi tu salatu možemo prodati i maksimalno izvući iz nje ili je baciti - priča Hrvoje Gregurić, predsednik Zajednice udruženja hrvatskih povrtara.

Prodaju je po ceni od 1,40 kn za komad, dok su se lani cene kretale oko 2,10 kn. Uvozno povrće ruši im cenu.

- Uvozi se salata iz Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine po ceni od 70 lipa. Ono što bi potrošači trebalo da znaju je da na tim deklaracijama piše da je roba iz otkupa a ne navodi se ni zemlja porekla. Salata koja dolazi iz zemalja koje sam nabrojao je vrlo verovatno tretirana pesticidima koji u Hrvatskoj nisu dozvoljeni - dodao je Gregurić.

2024 © - Vesti online