Subota 06.05.2017.
08:02
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 6. maj

M. Todorović
Ivica Osim u društvu Žarka Zečevića i Dragana Džajića

Ivica Osim

6. maja 1941. godine u Sarajevu je rođen Ivan Osim, nekadašnji jugoslovenski fudbalski as, kasnije veoma cenjeni trener i poslednji selektor fudbalske reprezentacije SFRJ. Poznat pod nadimcima "Švabo" i "Štraus sa Grbavice", ovaj neumorni dribler najveći deo igračke karijere proveo je u Željezničaru, gde je 1978. počeo i trenersku karijeru i 1985. doveo ovaj klub do polufinala Kupa UEFA. Od 1986. do 1992. bio je selektor "plavih" sa kojima je na SP u Italiji 1990. zauzeo peto mesto. Bio je trener Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef Junajteda, a zatim selektor Japana, da bi se zbog moždanog udara povukao 2007. godine.

Dejan Tomašević

Na današnji dan 1973. godine u Beogradu je rođen Dejan Tomašević, proslavljeni centar košarkaške reprezentacije Jugoslavije sa kojom je osvojio jedno srebro na Olimpijskim igrama, dva zlata na Svetskim prvenstvima i tri zlata i jednu bronzu na Evropskim šampionatima. Uz to, šampionske titule osvajao je noseći dresove Crvene zvezde, Partizana i Budućnosti, a ostvario je i fantastičnu internacionalnu karijeru: sa Taukeramikom je stigao do duple krune u Španiji, sa Pamesom do pobedničkog pehara ULEB Kupa, sa Panatinaikosom do dve titule prvaka, Grčke, tri trofeja nacionalnog Kupa i titule šampiona Evrope. Pet godina je bio potpredsednik srpske "kuće košarke", a trenutno je generalni sekretar KSS.

Đoković prvi u Estorilu

Pre tačno deset godina, 6. maja 2007. najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je ATP turnir u Estorilu, u Portugaliji, pošto je u finalu savladao Francuza Rišera Gaskea sa 7:6, 0:6, 6:1. Osvajanjem pete titule u karijeri, tada 19-godišnjem Beograđaninu pripala je novčana nagrada od 74.000 dolara, a još važnije je što se u tom trenutku učvrstio na petom mestu liste najboljih svetskiih igrača.

2024 © - Vesti online