Petak 05.05.2017.
12:31
Vestionline, Tanjug

Tahiri i Hodžaj traže da Beograd kroz dijalog prizna Kosovo

M. Karović
Edita Tahiri bi da se dijalog nastavi u dva nivoa

Tahiri je za Radio Slobodna Evropa rekla da je oslobađanje bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja, kojeg Srbija tereti za ratne zločine na KiM, stavilo van snage odluku da se prekine dijalog sa Beogradom, koja je usvojena kroz rezoluciju kosovske skupštine. 

Ona je dodala da bi dijalog trebalo da se nastavi na dva nivoa - tehničkom i političkom koji bi, kako je navela, pomogli da se zaključi dijalog. 

Istovremeno, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je, obraćajući se članovima Odbora za spoljne poslove u Evropskom parlamentu, da bi dijalog sa Beogradom trebalo da ima "jasan cilj - uzajamno priznavanje dve zemlje", prenosi prištinski Lajmi. 

- Smatram da bez ovoga, dijalog između Kosova i Srbije je beskoristan i  bezvredan, ali uzajamno priznavanje trebalo bi da bude cilj koji imamo kao jasnu strategiju za naredne godine - rekao je Hodžaj. 

Kosovska skupština je prošlog meseca odobrila rezoluciju koja poziva vladu na prekid dijaloga sa Beogradom dok francuske vlasti ne oslobode Ramuša Haradinaja.

Istražno veće Apelacionog suda u Kolmaru odbilo je 27. aprila  zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja i ukinulo mu meru zabrane napuštanja Francuske.

2024 © - Vesti online