Petak 05.05.2017.
12:44
Vestionline, cdm.me, b92.net

Rusi "udaraju" ali dolaze i na plaže NATO-a

pixabay.com
Stručnjaci za turizam tvrde da nema razloga za dramatizaciju

U ruskim medijima u poslednjih nekoliko sedmica objavljene su brojne negativne reportaže o situaciji u Crnoj Gori, piše "Radio Slobodna Evropa".

U tim izveštajima se, između ostalog, tvrdi kako su ugroženi život, prava i zdravlje ruskih građana koji putuju kao turisti ili borave u Crnoj Gori. Ta medijska kampanja se dopunjava promocijom turističkih ponuda na Krimu i u Sočiju. 

Međutim, sami Crnogorci veruju da će takvi izveštaji zapravo imati suprotan efekat. 

Turizam donosi oko 20 odsto BDP-a Crne Gore. Prihodi od turizma u 2016. godini procenjuju se u Crnoj Gori na 850 miliona evra. Među stranim gostima ruski turisti su najbrojniji – 27 odsto. Pored toga, Rusi poseduju oko 30 odsto stranih kompanija u Crnoj Gori. 

Izgleda da rusko Ministarstvo inostranih poslova nastoji da promeni te statistike, jer u poslednje vreme je došlo do zvaničnih izjava o navodnoj “anti-ruskoj histeriji” u Crnoj Gori, te “nepovoljnoj situaciji” za turiste i biznis. O pretnjama za ruske građane na Balkanu se nije čulo, čini se, od vremena sukoba 90-ih. Ipak, prepucavanje Moskve sa crnogorskom političkom elitom sve više liči na hibridni rat. 

Novi talas emocija poklapa sa završetkom integracije Crne Gore u NATO i okončanjem istrage u vezi “pokušaja terorističkog napada” na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori prošlog oktobra. 

Tužilaštvo u Crnoj Gori sumnja kako iza pokušaja destabilizacije na dan izbora stoje ruske državne strukture i tajne službe, mada ruski zvaničnici su u više navrata demantovali povezanost Rusije sa bilo kakvim nezakonitim aktivnostima. 

Kampanja protiv Crne Gore u ruskom informativnom prostoru, u stvari, traje od kraja 2015. godine, kada je Crna Gora dobila poziv za pristupanje NATO-u. 

Što se tiče najnovijih poteza, ruske vlasti su zabranile uvoz crnogorskog vina i nastoje da ograniče ruski turizam, odnosno da skrenu pažnju ruskih turista na ponude za odmor na Krimu i u Sočiju. 

Međutim, stručnjaci u oblasti turizma u Crnoj Gori, naprotiv, smatraju da nema razloga za bilo kakvu dramatizaciju. 

Štaviše, negativna kampanja u medijima može samo povećati interes. Kad bi ruske vlasti obustavile čarter letove, to bi zaista bio težak udarac. Ali, kako smatraju u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore, to neće dogoditi. 

- Mi ne smatramo da će medijska kampanija protiv dolaska ruskih turista u Crnu Goru imati ikakvog efekta na turističku sezonu. Netačne navode nisu uspeli da diskredituju našu destinaciju. Štaviše, to je nama postala promocija s obzirom da su sami Rusi reagovali na tu kampanju time što na društvenim mrežama objavljuju fotografije Crne Gore i svoje utiske - kaže za "RSE" portparolka Nacionalne turističke organizacije Nina Vukčević. 

Pretprodaja aranžmana potvrđuje da je interesovanje ruskih turista znatno povećano u odnosu na prethodnu godinu, dodala je Vukčević. 

Pored toga, prema najavama ruskih turoperatora, broj letova iz Moskve, Sankt Peterburga, Samare, Ekaterinburga i drugih ruskih gradova će biti veći za oko 30 odsto. 

- Crnu Goru je prethodne godine posetilo oko 317.000 turista iz Rusije, koji su ostvarili 2,8 miliona noćenja, što je takođe bio porast u odnosu na 2015. godinu. Ruski turisti su veoma zadovoljni našom ponudom i osećaju se bezbedno u našoj zemlji. Oni nam se stalno vraćaju, čemu doprinosi dobra avio povezanost, korišćenje evra, te činjenica da njim nije potrebna viza za boravak do tri meseca - pojašnjava Nina Vukčević. 

Odluku o produženju bezviznog boravka do 90 dana u ruskom Ministarstvu inostranih poslova nazivaju “trikom” koji ne može pokriti negativan odnos prema Rusiji.

2024 © - Vesti online