Petak 05.05.2017.
11:13
Tanjug, Vestionline

Napeto u Makedoniji: Sve oči uprte u Ivanova

Tanjug
Čeka se njegova odluka: Đorđe Ivanov

Iščekuje se, naime, da li će Ivanov poveriti mandat Zaevu ili će ostati pri ranijem stavu da prethodno treba ukloniti sve političke prepreke za to, a to je da se lider SDSM prethodno odrekne sporne "tiranske platforme", kojom su albanske partije u Makedoniji uslovile formiranje koalicije koja čini parlamentarnu većinu.

Šef države smatra da "tiranski platforma" predstavlja prepreku davanju mandata, dok nova parlamentarna većina tvrdi da takvih prepreka nema.

Zaev je juče izrazio spremnost za novi susret sa Ivanovim.

- Razgovaraću sa koalicionim partnerima i liderima albanskih partija da još jednom potvrdimo garancije da će se nova vlada zalagati za jedinstvo, ustavnost, multietničnost, i priključenje Makedonije NATO i EU - rekao je Zaev, preneli su makedonski mediji.

Zaev je kazao i da očekuje da će mu Ivanov dodeliti mandat. Ukoliko Zaev dobije mandat od Ivanova da formira vladu, on je u obavezi da u roku od najviše 20 dana vladi dostavi sastav svog kabineta.

Lider SDSM je uveren da bi u tom slučaju nova makedonska vlada mogla biti formirana do kraja meseca.

Za to vreme novoizabrani predsednik parlamenta, predstavnik albanske partije DUI, Talat Džaferi nalazi se u dvodnevnoj poseti Briselu, gde se sreo sa evropskim komesarom za proširenje i susedstvo Johanesom Hanom i visokom redstvnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom  Mogerini.
 
Istovremeno, u Skoplju se nastavljaju protesti Građanske inicijative "Za jedinstvenu Makedoniju", kojima se traži raspisivanje novih izbora. Protestanti smatraju da je Džaferi izabran na nelegalan način. Prema njima, Zaev je pravni i politički presedan koji otvara mogućnost da se u parlamentu na ilegaln način u Makedoniji uvede dvojezičnost, kako je to predviđeno platformom albanskih partija koja je sačinjena u Tirani.

2024 © - Vesti online