Petak 05.05.2017.
09:56
b92.net, Vestionline

Lideri EU poželeli sreću Makronu

Reuters
Emanuel Makron ima podršku EU

U drugom krugu, podsetimo, za glasove Francuza boriće se Makron, koji je proevropski centrista, i nacionalistička, antievropska kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

Ankete pokazuju da bi Makron trebalo da pobedi u nedelju sa oko 60 odsto glasova, dok bi Marin Le Pen dobila oko 40 odsto. 

Evropski lideri, svesni da se u nedelju u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj delom odlučuje i o budućnosti Evropske unije, stali su na stranu proevropskog kandidata Emanuela Makrona protiv "uništenja" Unije za šta se zalaže nacionalistička kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen.

- Ako pobedi Marin Le Pen, Evropa ćebiti duboko podeljena. Ako pobedi Makron, biće šanse da se Francuska usaglasi i Evropa ponovo pokrene - ocenio je Henrik Enderlajn, profesor političke ekonomije u Berlinu.

"Držimo palčeve" Makronu, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik EU i objasnio da, "posmatrano iz Brisela, prema Makronu vlada očigledno pozitivan stav.

Stiče se utisak da se s njim može raditi, jer nema projekat uništenja kao Marin Le Pen.

- Ovo nisu uobičajeni izbori jer je ekstremna desnica ušla u drugi krug - rekao je neimenovani izvor.

Evropski lideri su odmah posle objavljivanje prvih rezultata prvog kruga izbora čestitali Makronu što svedoči o evropskoj zabrinutosti zbog rastućeg populizma i evroskepticizma posle odluke Velike Britanije da istupi iz EU i dolaska Donalda Trampa na vlast u SAD.

Bivši francuski ministar Mišel Barnije koji je zadužen da u ime EU pregovora s Velikom Britanijom, jasno je stavio do znanja da će glasati za Makrona da bi "Francuska ostala evropska".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je odmah posle prvog kruga izbora 23. aprila učinio neuobičajeni korak čestitajući Makronu kome je poželeo "hrabrost i sreću" u drugom krugu.

2024 © - Vesti online