Petak 05.05.2017.
08:26
Tanjug, Vestionline

"Zašto Zapadu smeta ruski centar u Nišu?"

Tanjug
Kome smeta rusko-srpski centar: Ivica Dačić

- To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar - rekao je Dačić za "Politiku".

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra "na čekanju" još od avgusta 2014. godine.

- Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom - rekao je Dačić.

Šef diplomatije je podsetio da je bivši predsednik Boris Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 2006. godine potpisao Sporazum o zašiti statusa i pristupu korišćenja infrastrukture u Srbiji u kom se kaže da će status osoblja SAD (oružane snage i civilno osoblje Ministarstva odbrane) biti ekvivalentan statusu administrativnog i tehničkog osoblja ambasade SAD.

U sporazumu između članica NATO i ostalih država učesinica Partnerstva za mir, potvrđenog u Skupštini Srbije 2015. godine. takođe su slične formulacije, kaže Dačić, dok Vojna kancelarija NATO suštinski ima diplomatski imunitete.

- Šta je onda problems a centrom u Nišu, koji čak nije ni vojni nego civlini i humanitarni i to zajednički srpsko-ruski? U predlogu sporazuma stoji gotovo ista formulacija - rekao je on i upitao da li je problem što je Rusija u pitanju.

Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila jer nije rešen status.

- Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom - zaključio je Dačić.

2024 © - Vesti online