Petak 05.05.2017.
08:17
alo.rs

Rama sprema rat na jugu Srbije?!

A. Čukić
Ima pakleni plan za jug Srbije: Edi Rama

U ovom trenutku aktuelni albanski premijer Edi Rama "uspešno privodi krizu u Makedoniji kraju", albanske zastave su nadjačale makedonske u kancelariji predsednika Sobranja, a ako mu i to dovoljno ne digne rejting pred junske izbore, sledi novi pakleni plan, koji se ovoga puta tiče juga Srbije.

- Nema sumnje da upravo Rama stoji iza svih turbulencija koje se dešavaju u poslednjih nekoliko nedelja i oštrih izjava Tačija, Haradinaja, Muslijua... Istovremeno se bude i nekadašnji pripadnici OVPMB-a (Oslobodilačka vojska Medveđe, Bujanovca i Preševa), čiji su se komandanti sastali s poznatim teroristom Šefćetom Muslijuom 18. aprila u Gnjilanu. S druge strane, naše službe sve to dobro prate i teško da bilo šta može da ih iznenadi u ovom trenutku, što naravno ne znači da neće pokušati. Prema našim saznanjima, iza svega stoji albanski premijer Edi Rama, kome je potrebna kriza u regionu kako bi pred domaće izbore podigao sebi rejting i tu nastupio kao neki veliki spasilac Albanaca. Zbog toga je spreman da žrtvuje sve, pa i albanske političare na jugu Srbije, koje je spreman da iskoristi za pravljenja haosa - kaže izvor "Alo!" iz srpskih bezbednosnih krugova.

S druge strane, prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, očigledno je da se sve dešava organizovano.

- Od izjava Rame do Tačija i Muslijua, dešavanja u Makedoniji i "tiranske platforme", sve je to dobro organizovano. Albanski faktor koristi ovu situaciju da pojačanim aktivnostima na ivici radikalizma pokrene proces u korist objedinjavanja, kako oni kažu, albanskog nacionalnog prostora. I naravno da sve što se dešava ima i unutrašnju dimenziju, da se tiče izbora na Kosovu i u Albaniji, ali teško da tamo ima velike razlike između vlasti i opozicije jer svi žele veliku Albaniju, i prirodno je da žele da zaoštre situaciju u ovom trenutku. S druge strane, mi smo budni, srpske službe i politika, i tu je sve pokriveno. Neko bi mogao da pokuša da napravi haos, ali ne verujem da ima neke šanse da uspe u tome na štetu Srbije. Naravno, ukoliko bi se situacija na Balkanu generalno zaoštrila i ukoliko bi izbili otvoreni sukobi u Makedoniji uz podršku stranih faktora, situacija bi mogla da eskalira i na jugu Srbije, ali iskreno verujem da naše službe to mogu da spreče - naveo je Milivojević za "Alo!".

2024 © - Vesti online