Petak 05.05.2017.
20:49
Vestionline

Erdogan popustio Putinu: Rusija nek šalje pšenicu

Reuters
Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladiimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan sastali su se u sredu u Sočiju i tom prilikom se dogovorili da stave tačku na spor oko uvoza hrane, uključujući pšenice, koji je prouzrokovao da Rusija, kao najveći snabdevač žitaricama, potraži na drugim mestima nove kupce.

Potpredsednik ruske vlade Arkadij Dvorkovič je, međutim, izjavio da bi pojedina ograničenja Rusije na uvoz turskog paradajza mogla da ostanu na snazi u trajanju od tri do pet godina.

Turske vlasti su od 15. marta promenile proceduru za uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda za preradu u zemlji, uključujući i pšenicu i suncokretovo ulje. Istovremeno, Rusija nije ušla u spisak zemalja koje imaju pravo na bescarinsku isporuku.

Predstavnici turskog biznisa objasnili su ove mere time što Rusija nije potpuno ukinula zabranu za isporuku turskih proizvoda - konkretno, paradajza. Ministarstvo poljoprivrede Rusije je, sa svoje strane, saopštilo da ova odluka Ankare može dovesti do potpunog prekida uvoza pšenice, kukuruza, pasulja i pirinča u Tursku i preusmeravanje isporuka na druga tržišta.

2024 © - Vesti online