Četvrtak 04.05.2017.
13:26
Vestionline, Dnevnik

Svi imaju po 31 akciju Telekoma, on 25.000. Kako?

pixabay.com
Akcije Telekoma na poklon

Država još nije dala dozvolu za trgovanje njima. Zato se vlasnici snalaze i prodaju ih na crno. Izum se zove ugovor o poklonu. Tako poklonodavac sklapa ugovor sa zainteresovanim, a taj "dar" plaća. Zvaničnih podataka nema pa ni cena ni statistike o tome ko, kome kada, i po kojoj ceni

Međutim, dobro obavešteni znaju da se akcije plaćaju od jedno do jedan i po evro. S obzirom na to da su građani u paketu dobili 31 akciju, poklon se plaća od 31 do 46 evra. 

Imamo veoma razvijenu sivu ekonomiju, a sada smo dodali još jedan segment, a to je sivo tržište akcija. Jedini lek je privatizacija "Telekoma" ili dozvola da se akcije listiraju na Beogradskoj berzi. Posebno što to ne bi moglo mnogo da promeni. Za ponudu o preuzmanju potrebno je 25 odsto vlasništva nad akcijama, a kod nas su svi građani zajedno dobili 20 odsto. 

O tome da se nešto zanimljivo dešava može se pročitati i u Centralnom registru hartija od vrednosti. Tu se pojavio čovek kome su baš dosta poklanjali pa ima 25.000 akcija "Telekoma", a nekoliko ih ima po 10.000 akcija. Kod nas po 31 akciju poseduje 4,8 miliona građana.

2024 © - Vesti online