Četvrtak 04.05.2017.
09:10
Vestionline, Tanjug

Severna Koreja upozorava Kinu: Ako ovako nastavite...

Reuters
Severna Koreja spremna na sukob i sa jedinim saveznikom

Zvanična KCNA novinska agencija objavila je komentar u kome upozorava Kinu na "teške posledice", ukoliko ta zemlja nastavi da testira strpljenje Severne Koreje, prenosi AFP.

KCNA je osudila "neobuzdane primedbe" Kine i navela da ništa neće uzdrmati odlučnost Pjongjanga.

- DPRK nikada neće moliti za prijateljstvo sa Kinom rizikujući svoj nuklearni program, koji je jednako dragocen kao i vlastiti život - objavila je agencija u komentaru i dodala da se Severna Koreja ponašala kao tampon zona između Pekinga i Vašingtona nakon Korejskog rata 50-ih godina prošlog veka, kao i da je doprinela očuvanju mira i bezbednosti Kine.

U komentaru se navodi i da Peking ne bi trebalo da testira granice severnokorejskog strpljenja.

- Kini bi bilo bolje razmisli o teškim posledicama, koje se podrazumevaju zbog presecanja stuba odnosa Kine i Severne Koreje - piše u komentaru.

AFP podseća da SAD pritiskaju Kinu da utiče na Pjongjang, kao i da je kineski šef diplomatije kazao da rešenje problema na korejskom poluostrvu nije u rukama Kine.

Kako se navodi, odnosi Pekinga i Pjongjanga počeli su poslednjih godina da se "krnje", jer je Kina sve više ogorčena severnokorejskim nuklearnim "ludorijama", jer se plaši regionalne krize i stalno poziva sve strane da izbegavaju rastuće tenzije.

2024 © - Vesti online