Sreda 03.05.2017.
18:14
blic.rs, Vestionline

Američki senatori preko Venecuele udaraju na rusko čedo

youtube.com/euronews Business
Rosnjeft "proteruju" iz Venecuele?

Ovim dokumentom, u čiju kopiju je imao uvid Rojters, predlaže se 10 miliona dolara humanitarne pomoći ekonomski posrnuloj Venecueli, traži se od Stejt Dipartmenta da koordinira regionalne napore za ublažavanje krize, a od američke obaveštajne službe da sačini izveštaj o umešanosti funkcionera venecuelanske vlade u korupciju i trgovinu drogom.

Takođe se poziva predsednik Donald Tramp da preduzme sve potrebne korake kako bi sprečio Rosnjeft, rusku državnu naftnu kompaniju, da preuzme kontrolu nad bilo kojom američkom energetskom infrastrukturom u Venecueli.

Britanska agencija navodi da se Rosnjeft širi u Venecueli zbog nestašice novca u toj zemlji, i dodaje da je prošle godine venecuelanska državna naftna kompanija, PDVSA, iskoristila 49,9 odsto akcija koje ima u svojoj američkoj podružnici, Citgo, kao kolateral kako bi obezbedila finansiranje od Rosnjefta.

Rosnjeft je ukupno dao zajam venecuelanskoj naftnoj firmi između četiri i pet milijardi dolara.

Predlog ovih mera dolazi u trenutku kada se međunarodna zajednica bori da odgovori na duboku ekonomsku krizu i ulične proteste u toj južnoameričkoj državi koja je članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Otkako su u aprilu počele demontracije protiv vlade predsednika Venecuele Nikolasa Madura zbog ozbiljnih nestašica hrane i lekova, duboke recesije i hiperinflacije, u toj zemlji je poginulo oko 29 ljudi, više od 400 je povređeno a više stotina uhapšeno, navodi Rojters.

Opozicija u Venecueli je juče blokirala ulice u glavnom gradu Karakasu u znak protesta zbog Madurove odluke o formiranju "konstitutivne skupštine", za koju kritičari kažu da je paravan za pokušaj da se zadrži vlast izbegavanjem izbora.

2024 © - Vesti online