Sreda 03.05.2017.
16:59
b92.net, Vestionline

Petrov "doslovno ne sme da ustane iz stolice" u Saboru

youtube.com/Al Jazeera Balkans
Božo Petrov se ne odvaja od stolice u strahi za svoje radno mesto

- Poslovnik Hrvatskog sabora je postao važan alat u ovoj političkoj igri koja traje od kraja prošle nedelje i pucanja koalicije HDZ-Most - navodi portal.

HDZ nakon što je njihov šef i hrvatski premijer Andrej Plenković izbacio ministre Mosta iz vlade, želi da smeni i predsedavajućeg u parlamentu, ali Petrov odbija njihov zahtev da se glasanje o njemu uvrsti ranije na dnevni red. 

HDZ tako mora da čeka, a Petrov mora da sedi na svom mestu dok traju sednice i trudi se da "tačku o sebi" gura u zapećak. 

- U slučaju odsutnosti predsednika Sabora ili sprečenosti u obavljanju predsedničke dužnosti, njega menja jedan od potpredsednika iz reda poslanika parlamentarne većine kog odredi predsednik Sabora - piše u Poslovniku. 

Kako navodi Tportal, ako Petrov kojim slučajem ima nekakve obaveze i ode iz Sabora, što je ranije bio čest slučaj, predsedavajući postaje neko od petoro potpredsednika. 

- Time automatski ima ovlašćenja i za menjanje dnevnog reda i otvaranje rasprave, a potom i glasanje o poverenju Petrovu - navodi se.

2024 © - Vesti online