Sreda 11.11.2009.
00:23
Tanjug

Dr Kon: Epidemija u Beogradu!!

Kon je dodao da se trenutna epidemiološka situacija u Srbiji procenjuje kao nepovoljna sa tendencijom daljeg pogoršanja.

Dr Predrag Kon: Na početku smo pandemije

Kon je u emisiji "Otvoreno" na prvom kanalu Hrvatske radio televizije izrazio mišljenje "da se nalazimo na samom početku pandemije i da će se dalja situacija pratiti". "Preduzimaćemo sve mere od kojih očekujemo najviše od masovne imunizacije", kazao je Kon istakavši da se vakcina protiv novog gripa u Srbiji očekuje tokom decembra.

Na pitanje da li je zdravstveni sistem Srbije spreman, Kon je podsetio da su određene prioritetne grupe koje će prve primiti vakcinu i ocenio da će biti dosta posla za zdravstvene radnike.


"Obzirom na sve pripreme koje smo sproveli, nadam se da ćemo uspešno sve obezbediti da bi bilo što manje tragičnih ishoda", precizirao je Kon. "Nama je nadzor postavljen tako da otkrivamo samo teške slučajeve akutne respiratorne bolesti, a sad smo i to prestali pa otkrivamo, odnosno obavezno ispitujemo samo one pacijente koje je potrebno lečiti mehaničkom ventilacijom", kazao je Kon.

Odgovarajući na pitanje koliko će doza vakcine Srbija kupiti, Kon je kazao da je u Srbiji planirano tri miliona doza vakcine. "Vakcinu ćemo preporučiti svakom građaninu, a postojaće i prioritetne grupe i mislim da će nabavljena količina biti sasvim dovoljna za prvi talas, odnosno zimsku sezonu", istakao je Kon.

2024 © - Vesti online