Sreda 03.05.2017.
19:11
Vestionline

Evropska unija gubi strpljenje sa Orbanom, sledi kazna

Reuters
Premijer Mađarske Viktor Orban

Poslednjih nekoliko dana protesti su dostigli vrhunac, okupivši 70.000 demonstranata. Povod okupljanja je opstanak Centralno-evropskog univerziteta.

Evropska komisija je intervenisala, upozoravajući da novi mađarski zakon, koji bi mogao da dovede do zatvaranja univerziteta nije u skladu sa opšteprihvaćenim fundamentanim slobodama. Komisija je uputila formalno pismeno upozorenje Budimpešti.

Evropska unija gubi strpljenje, navode analitičari.

- Viktor Orban, premijer Mađarske, svojim potezima kojima se ograničavaju pravosuđe i mediji, već nekoliko godina se nalazi na pragu anti-demokratije. Izgleda da je otišao predaleko sa svojim najnovijim pokušajem da zatvori Centralno-evropski univerzitet - smatra Kler Gordon sa Londonske škole za ekonomiju i političke nauke.

Novi zakon nalaže da svi strani univerziteti moraju da imaju kampus u zemlji u kojoj imaju akreditaciju. Centralno-evropski univerzitet sertifikovan je u SAD, ali tamo nema svoj kampus.

Premijer Orban tvrdi da sporni univerzitet dodeljuje diplome koje važe i u SAD i u Mađarskoj čime postiže neopravdanu prednost u odnosu na lokalne obrazovne institucije.

Međutim, tokom nedavne debate u Evropskom parlamentu, Orban je negirao da namerno napada CEU.

Najžešći kritičar mađarskog premijera, Frans Timermans, prvi potpredsednik Evropske komisije, upozorava da su slobode stečene posle pada komunizma ugrožene.

- Zaštita tih sloboda je zajednički evropski zadatak i moramo da se borimo za njih.

Mađarska ima mesec dana da odgovori na formalno obaveštenje EU. Demonstranti kažu da će ostati na ulicama sve dok budućnost univerziteta ne bude osigurana.

2024 © - Vesti online