Sreda 03.05.2017.
14:48
aljazeera.net, Vestionline

Skandal u nemačkoj vojsci: Ministarka odbrane "postrojava" generale i admirale

Reuters
Nemački vojnici

Fon der Lajen je osudila "loše vođstvo" u vojsci, pa je pozvala stotinjak generala i admirala da u četvrtak stignu u Berlin kako bi razgovarali o poslednjem slučaju koji uključuje poručnika i nekoliko skandala oko seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja.

- Moramo se sistematično zapitati kako neko sa tako jasnim ekstremno desnim pogledima, ko piše svoj diplomski rad s jasnim nacionalističkim idejama, može karijeru da nastavi u Bundesveru - rekla je fon der Lajen.

Kancelarija nemačkog saveznog državnog tužioca u utorak je preuzela slučaj 28-godišnjeg poručnika i 25-godišnjeg studenta za koje se sumnja da su pripremali "ozbiljan napad protiv države".

Fon der Lajen, članica CDU-a kancelarke Angele Merkel čijom je naslednicom često smatraju, trebalo je da se ove nedelje sastane sa američkim ministrom obrane Džimom Matisom.

Umesto toga ona je najavila put u Ilkirh, francuski grad južno od Strazbura u kome je smeštena nemačka brigada, kako bi dobila uvid u napredak istrage.

Nemačka vojna obaveštajna agencija MAD prošlog meseca je objavila da postoji 275 slučajeva sumnje na krajnje desni ekstremizam u vojnim redovima.

2024 © - Vesti online