Sreda 03.05.2017.
09:29
Vestionline, Tanjug

Le Pen: Bolje ću se snaći u svetu Putina i Trampa

Reuters
Daje sebi prednost u odnosu na Makrona: Marin le Pen

Ona je to rekla u intervjuu Rojtersu, uoči debate sa Makronom i drugog, odlučujućeg kruga izbora za predsednika, koji će biti održan u nedelju.

- Smatram da sam bolje pozicionirana da razgovaram sa ovim novim svetom koji izbija površinu, da razgovaram s Putinovom Rusijom, Trampovom Amerikom, Britanijom premijerke Terereze Mej, Indijom premijera Narendre Modija - istakla je ona.

Kako je objasnila, to je "zato što sve te zemlje više ili manje okreću leđa ideologiji slobodne trgovine, konkurentnosti i podrivanja socijalne zaštite".

- Zato se osećam bližom njihovom političkoj filozofiji nego onoj koju zastupa nemačka kancelarka Angela Merkel - rekla je Le Pen britanskoj agenciji.

Marin Le Pen svog protivkandidata Makrona, proevropskog bivšeg investicionog bankara, kritikuje kao "marionetu banaka i elite".

Ova liderka partije Nacionalni front, koja se protiv "nekontrolisanoj globalizaciji", nada se da će moći da kanališe ista nacionalistička osećanja protiv establišmenta kakva su Trampa dovela u Belu kuću i podstakla Britance da glasaju za izlazak iz EU, i time postane prva žena na čelu Francuske, zaključuje britanska agencija.

2024 © - Vesti online