Sreda 03.05.2017.
08:29
Vestionline, Tanjug

Špijunska afera trese Evropu: Za koga je radio Danijel M?

pixabay.com
Šta se krije iza najnovije špijunske afere?

On je u petak uhapšen u Nemačkoj pod sumnjom da je špijunirao nemačke finansijske istražitelje uključene u kupovinu CD-ova sa podacima o osobama koje izbegavaju porez prebacujući novac u Švajcarsku.

- Kada neko u Švajcarskoj koristi ilegalne metode da ukrade državne ili poslovne tajne, to je špijunaža i mi imamo jednicu koja se bori protiv toga - rekao je direktor FIS Markus Zajler novinarima na brifingu u Bernu, prenosi Rojters.

Zajler je kazao da je "FIS aktivan u zemlji i inostranstvu", na šta je upitan da li to uključuje i Nemačku.

- Jednostavno neću ništa da kažem - odgovorio je šef FIS.

Izvor Rojtersa iz izvora u nemačkoj vladi naveo je da je u Berlinu ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel zatražio od švajcarske ambasadorke Kristin Šraner Burgener da objasni poslednja dešavanja "u interesu nemačko-švajcarskog prijateljstva". Taj izvor je kazao Gabrijelov zamenik Valter Lindner juče popodne primio ambasdorku i zatražio informacije o špijunskom slučaju, ali nije naveo nikakve detalje.

Nemačko Državno tužilaštvo je u petak je saopštilo da je uhapšen Švajcarac za kojeg se sumnja da je špijunske aktivnosti započeo početkom 2012. godine, preneo je AFP.

"Federalna policija je takođe pretresla nekoliko stambenih i poslovnih objekata u i oko bankarskog centra Frankfurta", navedeno je u saopštenju.

"Velt" je u nedelju objavio da je misija Danijela M. bila da identifikuje nemačke poreske istražitelje koji su uključen i u kupovinu CD-ova sa podacima o "poreskim prevarantima", za koje AFP navodi da su već ranije u prošlosti ugrožavali nemačko-švajcarske odnose.

Navodi se da je nekoliko nemačkih pokrajina od 2006. platilo milionske svote anonimnim izvorima za ove CD-ove na kojima se nalaze liste sa računima državljana Nemačke u Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

U tekstu "Velta" piše da se veruje da Danijel M. radi za švajcarsku obavestajnu službu NDB i da je bio zaposlen u nemačkom finansijskom i bankarskom sektoru.

2024 © - Vesti online