Sreda 03.05.2017.
08:11
aljazeera.net, Vestionline

VIDEO: Izrael prvi put predstavio svoje "nevidljive" F-35 lovce, dobijene od Amerikanaca

Reuters
 

"Da Izrael bude najmoćniji na Bliskom istoku"

Prošlog decembra Izrael je dobio avione putem američkog programa prodaje opreme i oružja stranim vojskama.

Sada bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pre dve godine je izjavio da će SAD Izraelu isporučiti nove vojne avione F-35, kako bi američki saveznik zadržao vojnu nadmoć na Bliskom istoku.

Bajden je F-35 opisao kao najbolji avion što ga SAD ima i istakao da će "Izrael biti jedina zemlja na Bliskom istoku koja ima taj avion pete generacije".

Izrael je 2010. godine kupio 19 aviona F-35 za 2,75 milijardi dolara, a u februaru 2015. je potpisao ugovor o kupovini još 14 primeraka za oko tri milijarde dolara. Očekuje se da će Izrael dobiti 50 aviona tokom narednih godina. Isporuke bi trebalo da budu završene do 2021. godine.

 

A post shared by Ariel Abraham (@arielabr93) on May 2, 2017 at 2:53am PDT

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će ova zemlja preko lovaca zadržati "nadmoć u svakom aspektu, u vazduhu, na moru i na kopnu, kao i u sajber svetu".

Avion F-35 namenjen je da zameni skup borbenih aviona srednje klase koji su trenutno u operativnoj upotrebi u SAD, Velikoj Britaniji i kod njihovih saveznika. Na taj način, on će postati najmasovniji avion u ratnim avijacijama i mornaricama značajnog broja zemalja.

Stručnjaci smatraju da će F-35 biti 4 puta efikasniji od prethodnih lovaca u borbi vazduh-vazduh, osam puta efikasniji u borbi vazduh-zemlja, i tri puta efikasniji u izviđanju i suprotstavljanju protivavionskoj odbrani.

2024 © - Vesti online