Sreda 03.05.2017.
00:11
Vestionline

"Ništa više neće stajati na putu kanonizaciji Stepinca, Srbi nisu dokazali njegove zločine"

Tanjug
Zločinn će na kraju biti nagrađen

Naime, ovaj hrvatski mediji, ekskluzivno sazaje da je mešovitoj komisiji Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, koja je osnovana na predlog pape Franje, preostao je još samo jedan susret, s time da SPC nije predočio nijedan dokaz koji bi zaustavio ili do daljnjega odgoditi njegovu kanonizaciju.

Večernji, pozivajući se na neimenova izvore piše da srpski istoričari i episkopi SPC-a komisiji nisu predočili nijedan valjan dokument kojim bi se osporila Stepinčeva uloga u Drugom svetskom ratu, tj. razdoblju koje je najspornije za SPC.

"Premda se razmatra uloga kardinala Stepinca pre, tokom i posle Drugog svetskog rata, srpska strana fokusirana je isključivo na ratno razdoblje i želi da dokaže da je Stepinac sarađivao s ustaškim vlastima i nije u dovoljnoj meri učestvovao u spasavanju srpskog naroda u ondašnjoj NDH", piše Večernji.

Kako navodi ovaj list srpska strana ili nije pronalazila dokumente za svoje tvrdnje o Stepinčevoj krivici ili se radilo o komunističkim falsifikatima koji se kao nevaljani i neverodostojni ne mogu prihvatiti.

Večernji piše da su svi susreti katoličko-pravoslavne komisije prolazili su u korektnoj i srdačnoj, tj. „bratskoj atmosferi" i nije bilo burnih rasprava ili povišenih tonova. Štaviše, susreti su bili još srdačniji nakon završenog službenog dela.

Prvi susret komisija je imala u prošle godine u junu u Rimu, zatim su se ponovno susreli u Zagrebu 17. i 18. oktobra 2016., pa 14. februara 2017. u Novom Sadu i krajem aprila u Požegi.

Poslednji susret bit će u Podgorici 7. i 8. juna 2017. na temu „Nadbiskup Stepinac i komunistički progon od 1945. do 1960"., čime će biti završen jednogodišnji rad komisije, koliko je predvideo papa Franja.

I dalje nije poznato da li će se komisija još jednom, na samome kraju svoga rada, susresti i zaključno u Rimu, gde su susreti i započeli.

2024 © - Vesti online