Utorak 02.05.2017.
17:11
Tanjug, Vestionline

Kriza i u hrvatskom Saboru: HDZ "priznao da nema većinu"

Reuters
Čuva "vlastitu guzicu": Andrej Plenković

Kako prenosi Index hr, predstavnici HDZ su posredno priznali da nemaju većinu, dok je predsednik hrvatske skupštine Božo Petrov odbio da kao prvu tačku dnevnog reda stavi glasanje o poverenju njemu kao predsedniku parlamenta.

"Željko Rajner iz HDZ-a rekao je kako u ovom trenutku nije važno ima li HDZ većinu. Time je praktično jedan od vodećih ljudi HDZ javnosti dao do znanja kako HDZ nema većinu u Saboru. Jer da ima, logično je da bi tako rekao", piše Index.hr i ističe da premijer Andrej Plenković ne izlazi iz sale u kojoj je Klub HDZ i "pokušava sačuvati vlastitu guzicu u fotelji u Banskim dvorima". 

Zahtev za glasanje o nepoverenju Petrovu potpisali su poslanici HDZ i deo opozicionih, ukupno njih 79, što je dovoljno za izglasavanje nepoverenja. Ta tačka je uvrštena u dnevni red, ali tek kao sedma dopunjenog dnevnog reda. 

Petrov nije prihvatio ni zahteve opozicionih stranaka da Sabor već danas najpre raspravi predlog za izglasavanje opoziva aktuelnom ministru finansija Zdravku Mariću, koji je ranije inicirala Socijaldemokratska partija (SDP), a odmah zatim da se izjasni o opozivu predsednika Sabora. 

Petrov daje ostavku?

Uprkos protivljenju gotovo svih poslaničkih klubova, Petrov je prešao na raspravu o Mostovim izmenama Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i poručio da će se o Mariću izjašnjavati u sredu. 

Zbog toga su poslanici opozicije, ali i deo HDZ napustili sednicu Sabora. 

- Budući da je politička kriza izazvana smenom trojice Mostovih ministara, Vlada treba da pokaže da ima poverenje, a pokazaće ga prvi put kad se bude glasalo o ministru finansija Zdravku Mariću. Ako Vlada bude imala 76 glasova (za Marićev opstanak), prva sledeća tačka je rasprava o mom opozivu - obrazložio je Petrov svoj stav. 

Vlada je već pala

Potpredsednik Sabora iz HDZ, Željko Rajner optužio je Petrova da "zloupotrebljava demokratiju". 

- Nama je svima jasno da je apsolutna većina vama iskazala nepoverenje. Da sam ja na vašem mestu, još bih tokom vikenda dao ostavku, jer bi to bilo časno - rekao je Rajner. 

Većina opozicionih stranaka kritikovala je HDZ i Most što koriste Sabor za međusobni okršaj. 

- Kao što ne želimo držati lojtre HDZ-u u ovoj krizi, tako ne želimo da učestvujemo ni u predizbornoj kampanji Mosta u raspravi o arhivama - rekao je predsednik SDP Davor Bernardić. 

On je rekao da je vlada pala još prošle sedmice i da je jasno da premijer Andrej Plenković (HDZ) više nema većinu u paralmentu. 

SDP podržava HDZ

Lider najveće opozicione stranke je ocenio da je Plenković sa zaštitom sukoba interesa u slučaju ministra finansija, bivšeg izvršnog direktora u Agrokoru, kriminala u tom koncernu i smenom trojice ministara iz Mosta "celu Hrvatsku doveo u situaciju velike političke nestabilnosti". 

Prema njegovim rečima, svi poslanici SDP glasaće sutra za opoziv ministar finansija, ali nije precizno odgovorio na pitanje hoće li svi SDP glasati i za opoziv Petrova. 

Prema nekim spekulacijama, deo poslanika SDP podržaće zahtev HDZ za smenom Petrova uprkos zaključku vrha stranke da se ne podrži predlog HDZ. 
 

2024 © - Vesti online